Etno-selo muzej “Ljubačke doline” bogatiji za novi kutak: Riznica starina ušuškana u netaknutu prirodu

Miloš Vasiljević
Etno-selo muzej “Ljubačke doline” bogatiji za novi kutak: Riznica starina ušuškana u netaknutu prirodu

BANjALUKA - Stari komadi namještaja, koji su oni malo stariji već zaboravili, a mlađi nikad nisu ni vidjeli, razni kućni predmeti, novac i ikone samo su dio onoga što će Etno-selo muzej “Ljubačke doline” čuvati u svojoj starinarnici, koja će uskoro otvoriti vrata za ljubitelje tradicije i antikviteta.

Sa više od 6.000 eksponata Etno-selo muzej “Ljubačke doline” nastalo je iz želje da se od zaborava otrgnu zaboravljene stvari, ali i ljubavi prema istoriji i tradiciji. Ušuškani u netaknutu prirodu banjalučkog sela Ljubačevo privlače sve više domaćih, ali i stranih posjetilaca, a svake godine obogaćuju svoj kutak raja. Tako su, priča za “Glas Srpske” idejni tvorac ovog zdanja Nedeljko Branković došli na ideju da imaju i starinarnicu, čime se niko u regionu ne može pohvaliti.

- Starinarnica je već pod krovom, a za manje od mjesec moći će da primi i prve posjetioce. Biće to antikvarnica smještena u staru autentičnu kuću, što joj daje dodatnu draž. Prvo ćemo obogatiti etno-selo, koje već prelazi u etno-varošicu, a i moći ćemo da kupujemo, prodajemo, restauriramo i procjenjujemo starine, umjetnine i antikvitete - rekao je Branković i dodao da se starinarnica nalazi na samom ulazu u etno-selo te da su premjestili dva objekta da bi nju smjestili.

Prema njegovim riječima, zaljubljenici u tradiciju i običaje već se pitaju šta će moći da vide u novom kutku etno-sela. Kako kaže, spektar je raznolik, a svaki predmet ima svoju simboliku i neprocjenjivu vrijednost.

- Tu su umjetničke slike i ikone, antikvarni namještaj, kućani predmeti, kao što su porcelan, grnčarija, ali i keramika. Imamo i razne aparate, gramofone, pegle i nakit, ali i predmete stare hiljade godina, kao što je novac te one iz srednjeg vijeka i starog Rima - rekao je Branković.

Nedavno završen teniski turnir Srpska open privukao je veliku pažnju posjetilaca u grad na Vrbasu, a veliki broj njih, posebno onih iz inostranstva, gradsku gužvu zamijenio je posjetom ovom etno-selu.

- Sezona je počela burno. Imamo ugovorene ture iz Evrope. Teniseri nam nisu dolazili, ali je bilo puno turista koji su iz grada došli da uživaju kod nas, a među njima puno stranaca - rekao je on.

Veliku pažnju, kaže, privlače krčma, višenamjenska sala, crkva brvnara, u kojoj uz freske dominira i zmijanjski vez sa zvonikom iz 1939. godine, ali i konačište, dućan i vodenica.

- Ovo je staro dinarskom selo s kraja 19. i prve polovine 20. vijeka. Tu je 40 objekata uz dvije stalne postavke, dva stalna domaćinstva, zanatska radionica i više od 6.000 eksponata. I ono što je sigurno nećemo na tome stati, a starinarnica je dokaz za to - rekao je Branković.

Etno-selo muzej radi osam godina, a Branković starine, umjetnine i antikvitete sakuplja više od tri decenije.

Specijalitet

Nedeljko Branković naglašava da je specijalitet etno-sela isključivo domaća hrana.

- Kod nas je kuhinja sto odsto domaća i tradicionalna i to je naš adut. Nemamo veliki izbor, ali to što radimo pripremamo na domaći način i cilj nam je da bude ukusno i svježe, ali i dovoljno količinski da svi zadovoljni napuste naše etno-selo i ponovo se vrate - rekao je Branković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana