Emiteri u dubiozi čekaju izvor novca

Željka Domazet
Emiteri u dubiozi čekaju izvor novca

Sarajevo - Javni emiteri u BiH i dalje su bez zakonske mogućnosti za naplatu RTV takse, jer Predstavnički dom Parlamenta BiH u drugom čitanju nije usvojio izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu BiH kojima je predviđeno da taksa ubuduće bude naplaćivana putem računa za struju.

Upravni odbor BHRT-a saopštio je juče da je sudbina javnih RTV servisa krajnje neizvjesna.

- Neusvajanjem zakona finansijski su pogođena sva tri servisa, a naročito BHRT. Model naplate putem računa za fiksne telefone prestao je da važi krajem juna, ali čak i ako telekom operateri produže ovaj način naplate, time se teško može obezbijediti finansiranje tri javna servisa, jer se broj pretplatnika fiksne telefonije smanjuje iz dana u dan. Javni servisi su ostali bez prihoda i to predstavlja uvod u njihov ubrzani finansijski kolaps - istakli su u Upravnom odboru BHRT-a.

U Radio-televiziji RS rekli su da će stav o novonastaloj situaciji narednih dana saopštiti Upravni odbor, dok u RTV FBiH nismo uspjeli da dobijemo izjavu.

U oba kruga glasanja protiv predloženih izmjena zakona bila je većina poslanika iz Srpske. Prije glasanja o predloženim izmjenama zakona odbačen je amandman SNSD-a prema kojem bi javni servisi ravnopravno dijelili novac od prikupljene RTV takse, a prihodi od marketinga pripadali emiteru koji ih ostvari. Iz SNSD-a su poručili da neće glasati za izmjene zakona ako ne bude usvojen taj amandman.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović izrazio je nadu da će biti pronađeno adekvatno rješenje za javne emitere kako ne bi ostali na ledini.

- Zakonska je obaveza da javni emiteri imaju stabilan izvor finansiranja i uvjeren sam u kompromis - kaže Prodanović.

SDS predložene izmjene zakona nije podržao zato što smatraju da "RTRS nekontrolisano troši novac i da dio novca dobijenog od RTV takse koristi za predizbornu kampanju SNSD-a".

Predsjedavajući parlamentarne komisije za transport i komunikacije Momčilo Novaković iz NDP-a kaže da su predložene izmjene bile dobre, a da za rješenje novonastale situacije postoje tri mogućnosti.

- Prva i najizvjesnija je da na narednoj sjednici Predstavničkog doma po hitnom postupku budu predložene izmjene i dopune zakona kojim bi bio produžen rok naplate RTV takse putem telekom operatera. Vjerujem da bi takvo rješenje dobilo podršku. Druga opcija je da se Odbor javnog RTV sistema dogovori sa elektrodistribucijama da naplaćuju RTV taksu. Međutim, ako bilo koja elektrodistribucija to ne želi, ne mogu ih natjerati. Treća opcija je u ovom momentu na bazi teorije i podrazumijeva bilo koji model oko koga se može okupiti parlamentarna većina, ali jasno je da u ovom momentu to nije moguće - istakao je Novaković.

Poslanik HDZ-a BiH Borjana Krišto kaže da nije očekivala da ponuđeno zakonsko rješenje neće dobiti podršku i podsjetila da je donesen i zaključak doma da bude formirana interresorna radna grupa da bi ovo pitanje bilo riješeno.

- Treba da učinimo sve da izmijenimo Zakon o javnom RTV sistemu i to tako da organizaciono i finansijski bude održiv i u funkciji svih građana - rekla je Krišto.

Član komisije i poslanik SDA Šemsudin Mehmedović kaže da su na potezu predstavnici stranaka u oba doma Parlamenta koji treba da dođu do minimuma saglasnosti.

- Rješenje je blizu i mislim da 1. avgusta ovo možemo završiti - optimističan je Mehmedović navodeći da dio amandmana SNSD-a u vezi sa marketingom može biti prihvaćen, ali da je podjela prihoda od RTV takse po principu po 30 odsto za entitetske emitere i 40 odsto za BHRT usaglašena u sva tri javna emitera.

BHRT: Prijeti nam gašenje

U Upravnom odboru BHRT-a tvrde da bez adekvatnog modela naplate RTV takse ta medijska kuća neće biti u stanju da isplaćuje ni minimalne plate radnicima i izvršava redovne obaveze.

- Već je ugrožena realizacija programa, što bi na kraju moglo dovesti do potpunog gašenja signala. Najnovija situacija prevazilazi mogućnosti poslovodstva i Upravnog odbora. Od 2013. godine Odbor sistema predlagao je više rješenja da ne bismo došli u ovu situaciju - ističu u BHRT-u.

Odbačene izmjene zakona

- Naplata RTV takse putem računa za struju

- Podjela prihoda od RTV takse po sistemu 40 odsto za BHRT i po 30 odsto za RTRS i FTV

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana