Elektrokrajina zadužena za struju u Poslovnoj zoni

Vesna Popović
Elektrokrajina zadužena za struju u Poslovnoj zoni

Banjaluka - Priključivanje firmi, koje će imati sjedišta u Poslovnoj zoni "Ramići-Banjaluka", na distributivnu elektromrežu ubuduće će biti u rukama "Elektrokrajine".

To je regulisano sporazumom o uspostavljanju međusobne saradnje radi stvaranja povoljnijeg privrednog ambijenta  u okviru Poslovne zone koji su juče potpisali gradonačelnik Slobodan Gavranović i direktor "Elektrokrajine" Banjaluka Seka Kuzmanović.

Naime, kupovinom imovine preduzeća "Unis-Valjaonice HVT" i njenim pretvaranjem u Poslovnu zonu prije nekoliko godina grad je postao i vlasnik dalekovoda i dvije trafo-stanica unutar te zone, što je prema riječima Gavranovića stvorilo određene probleme.

Kako je objasnio, potpisivanje ovog dokumenta je bilo neophodno kako bi se riješilo pitanje satova za obračun potrošnje električne energije.

- Sva potrošnja ide preko jednog sata  i  prošle godine kada smo dali u zakup objekte imali smo velikih problema.  Stvorila se situacija u kojoj je teško bilo reći kako podijeliti troškove, odnosno kako utvrditi koliko je koje preduzeće potrošilo struje - rekao je Gavranović.  Dodao je da do sada nije bilo tehničke mogućnosti da se taj problem riješi jer je dalekovod  bio u vlasništvu grada.

- Sporazumom će se stvoriti pretpostavke da se postojeći sistem sanira, kako bi se omogućilo priključenje novih investitora u Poslovnoj zoni - rekao je gradonačelnik.

Kako saznajemo u sporazumu je navedeno da je grad saglasan da se investitori u Poslovnoj zoni i zakupci postojećih objekata obraćaju "Elektrokrajini" radi definisanja načina priključka na distributivnu mrežu.

Grad je takođe spreman da jedna dalekovod i dva trafoa registruje kao vlasništvo "Elektrokrajine".

- Nakon prenosa u vlasništvo "Elektrokrajina" će ih sanirati i dovesti u stanje pune pogonske iskoristivosti. Dalji nastavak izgradnje elektroenergetske kablovske kanalizacije u Poslovnoj zoni će biti precizno definisano ugovorom, nakon donošenja odgovarajuće odluke Skupštine grada - navodi se u sporazumu.

Izgradnja mreže

Sporazumom je definisano da je "Elektrokrajina" spremna da sufinansira izgradnju nove elektromreže u Poslovnoj zoni uz napomenu da takvi projekti moraju biti regulisani posebnim ugovorom.

- Građevinski dio, šahtovi i cijevi bili bi vlasništvo grada, a  kablovi u vlasništvu "Elektrokrajine". Posebnim sporazumom grad bi svoje vlasništvo predao na upravljanje i održavanje ovom preduzeću - precizirano je u sporazumu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana