Ekspedicija Buke dotakli dno najdubljeg bazena na svijetu

Jasmina Perišić
Ekspedicija Buke dotakli dno najdubljeg bazena na svijetu

Banjaluka - Ronioci "Buka" ostvarili su još jedan podvig, ovog puta ne u spasavanju ljudi ili vađenju teških avio-bombi, već zaronom u najdublji bazen na svijetu, sa termalnom vodom Dž-40 u italijanskom gradu Padova.

- Bilo je fantastično! Bazen Y-40 našao je svoje mjesto u Ginisovoj knjizi rekorda, kao najdublji bazen na svijetu sa 42 metra dubine i oko 4,3 miliona litara termalne vode, temperature od 32 do 34 stepena. A ovaj zaron će nam ostati vječno urezan u sjećanje - priča sekretar Ronilačkog kluba "Buk" Miroslav Mišković.

Prema njegovim riječima, bazen je lociran u termama Montegroto i otvoren je 2014. godine.

- Zaron je napravilo deset članova "Buka". Interesantno je da je pristup bazenu moguć uz popunjavanje pristupnog formulara, gdje se verifikuju, kako ronilačka kategorija tako i broj prethodnih zarona, te datum posljednjeg zarona preko 40 metara dubine. Osim toga potrebno je od opreme posjedovati masku i ronilački računar. Ostatak opreme obezbijedio je Y-40 - naglasio je Mišković.

Prije zarona osoblje bazena održalo je kratak brifing, a vođa zarona Borislav Trninić je nakon toga izložio plan.

- Poslije spuštanja na prvu platformu, koja je na deset metara dubine, nastavili smo kroz cilindar prema dnu. Osjećaj je zaista fantastičan i premda je u pitanju bazen, zaista je jedinstven - dodao je Mišković.

Poštovali smo pravila kuće i na dnu smo se zadržali dovoljno da uživamo u fascinantnom osjećaju koji pruža bazen.

- Potom smo krenuli ka površini i sljedećoj poslastici koja nas je čekala. Na dubini od deset metara nalaze se dvije vještačke pećine sa mnogobrojnim tunelima, osvijetljene ili potpuno u mraku i zaista su pravi užitak, kako za rekreaciju tako i za trening. Kada smo čuli zvučni signal koji označava kraj zarona, još nekoliko trenutaka iskoristili smo da posmatramo posjetioce kroz prozore i tunel, koji se nalaze na nekoliko metara od površine. Zaron je protekao po planu, bez problema, a iz vode smo iznijeli mnoštvo video-materijala i lijepih uspomena - zaključio je Mišković.

Obilazak

Ekspedicija "Buka" iskoristila je boravak u Padovi da upozna ovaj grad.

- Centar smo obišli i razgledali odmah nakon dolaska i naredni dan nakon zarona. Na granicama nismo imali problema, "Buk" je zaista institucija i kombi sa njegovim naljepnicama prepoznat je i poštovan, te smo uz rutinske provjere prešli granice - kazao je Mišković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana