"Eko toplane" spremne za novu sezonu: Topli radijatori od 15. oktobra

Aleksandar Stojanović
"Eko toplane" spremne za novu sezonu: Topli radijatori od 15. oktobra

Banjaluka - Sezona grijanja u gradu počeće 15. oktobra, a topli radijatori ranije se mogu očekivati ako temperatura od 1. oktobra dva dana uzastopno bude niža od 12 stepeni.

Saopštili su ovo iz "Ekotoplana" i dodali da nabavka energenata u "Eko-toplanama" teče planiranom dinamikom, a do sada je obezbjeđeno 75% potrebnih količina ogreva.

- Do kraja ove godine trebalo bi da bude obezbijeđen energent za kompletnu sezonu grijanja 2019/2020 – rekli su iz "Eko toplana".

Tokom ljetnih mjeseci urađen je veliki posao na sanaciji toplifikacione mreže koja je godinama unazad prouzrokovala velike gubitke toplotne energije.

- Uprkos činjenici da je toplifikaciona mreža stara skoro pet decenija dotrajala i da je tokom prethodnih sezona dolazilo do problema u isporuci toplotne energije usljed pucanja cijevi, maksimalnim angažmanom ljudskih i materijalnih resursa, a u skladu sa finansijskim i vremenskim mogućnostima, "Eko toplane" su uradile dosta posla na sanaciji nekih od najkritičnijih tačaka na sistemu – istakli su iz ovog preduzeća i dodali će rezultati biti vidljivi već od prvih dana nove sezone, te da očekuju manji broj reklamacija korisnika.

U prethodnim mjesecima na nekoliko lokacija potpuno su zamjenjene cijevi vrelovoda, šahtova, te je urađen remont toplotnih podstanica.

- Cjevovodi su zamjenjeni kod tvrđave Kastel, u ulicama Anđe Knežević, Olimpijskih pobjednika i Carice Milice i na više lokacija na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića.

Takođe, u okviru projekta izgradnje novog kružnog toka na ukrštanju ulica Isaije Mitrovića, Solunske i Kozarske zamjenjena je dotrajala trasa vrelovoda – istakli su iz "Eko toplana" i  dodali da je dio mreže saniran i u ulicama Braće Mažar i majke Marije, Kralja Petra I Karađorđevića, Majke Jugovića, Dragiše Vasića, Slobodana Kusturića, na Bulevaru Desanke Maksimović, u Pilanskoj ulici, na Bulevaru vojvode Živojina Mišića i ispod mosta Venecija.

 

Cijena grijanja

Cijene grijanja za korisnike ostaće nepromjenjene i pored najavljenog poskupljenja električne energije za industrijske potrošače.

- Najavljeno poskupljenje će u svakom slučaju prouzrokovati veće troškove "Eko toplanama", ali cijena za korisnike grijanja će ostati na nivou prethodne sezone – rekli su iz ovog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana