“Eko toplane” rijedak primjer toplane bez minusa

G. S.
“Eko toplane” rijedak primjer toplane bez minusa

BANjALUKA - Preduzeća za proizvodnju i isporuku toplotne energije u Srpskoj su prošlu poslovnu godinu uglavnom završavala sa ogromnim dugovima, izuzev “Eko toplana” Banjaluka, koje su, kako pokazuju činjenice, pozitivan primjer funkcionalnog, samoodrživog i profitabilnog preduzeća.

Primjera radi, kako nam je potvrđeno iz JP “Gradska toplana” DOO Bijeljina, kada je u pitanju njihov finansijski rezultat na kraju 2020. godine, po završnom računu, bili su u gubitku 30.639 KM.

- Ukupne obaveze preduzeća na kraju 2020. godine bile su 913.348 KM, od čega se 668.498,80 KM odnosilo na obaveze prema dobavljaču uglja - rečeno je iz JP “Gradska toplana” DOO Bijeljina.

“Toplana” AD Prijedor je u 2020. godini ostvarila dobit od 27.543 KM, ali su ukupno iskazane obaveze “teške” čak 36.680.404 KM. Kako je potvrđeno iz prijedorske “Toplane”, dugoročne obaveze im iznose 18.620.181 KM, a tu spadaju obaveze po osnovu emitovanih obveznica, obaveze po osnovu dugoročnih kredita, te reprogramirane obaveze prema Poreskoj upravi.

Slično je stanje i kada je riječ o kratkoročnim obavezama kojima je opterećena “Toplana” AD Prijedor - u pitanju je iznos od 18.060.223 KM. Iz tog preduzeća potvrdili su da se njihove kratkoročne obaveze, između ostalog, odnose na obaveze prema gradu Prijedoru na ime pozajmica, potom prema Vladi RS, prema dobavljačima i tako dalje. Podsjećanja radi, kada je riječ o prijedorskoj “Toplani”, mediji su nedavno pisali da je i revizor naveo da situacija u tom preduzeću odražava povećan rizik likvidnosti.

- Ako izostane finansijska podrška gradskih i državnih organa, sposobnost preduzeća da nastavi poslovati u doglednoj budućnosti postaće neizvjesna - upozorio je revizor.

Kada je riječ o jednom od najvećih banjalučkih gubitaša, staroj banjalučkoj “Toplani” d.o.o, kako nam je potvrđeno, u poslovnoj 2020. godini ostvarili su gubitak od 2.064.125 KM.

- Na kraju 2020. godine, tačnije 31. decembra te godine, ukupne obaveze “Toplane” d.o.o. su bile 91.076.633 KM i u najvećoj mjeri su se odnosile na obaveze prema Vladi Republike Srpske po Sporazumu o preuzimanju duga za mazut, obaveze prema gradu, obaveze po emitovanim dugoročnim hartijama od vrijednosti i dugoročnim kreditima - rečeno je iz “Toplane” d.o.o. Banjaluka. Zanimljivo je da je u informaciji o poslovanju za 2019. godinu “Toplane” d.o.o. vidljivo da su im ukupne obaveze, na dan 31. decembra 2019, iznosile oko 90,6 miliona KM, što znači da je dug dodatno rastao, iako to preduzeće više uopšte ne proizvodi, niti isporučuje toplotnu energiju.

Koliko sredstava je grad tokom ove godine isplatio na ime otplate zaduženja “Toplane” d.o.o, te kakvi su dugoročni planovi grada u vezi sa tim preduzećem, samo su neka od pitanja koja smo u utorak poslali Gradskoj upravi Banjaluka, ali odgovore nismo dobili.

“Toplana” d.o.o. Banjaluka i dalje posluje, iako je, još u februaru 2018. godine, prestala da obavlja svoju osnovnu djelatnost. Podsjetimo, odlukom Skupštine grada Banjaluka komunalna djelatnost proizvodnje i isporuke toplotne energije od 1. februara 2018. godine povjerena je isključivo “Eko toplanama”. Ono što je zanimljivo je da su “Eko toplane” i u, za privredu kriznoj, 2020. godini, kao i u prethodne dvije godine, poslovale bez subvencija, odnosno bilo kakve vrste finansijske podrške republičkih i gradskih institucija, što znači da su funkcionalno, samoodrživo i profitabilno preduzeće.

“Eko toplane” su, kako saznajemo, u 2020. godini, uprkos problemima izazvanim pandemijom virusa korona, ostvarile pozitivan finansijski rezultat, odnosno neto dobit od 523.437 KM. Prema procjeni uprave preduzeća, negativan efekat pandemije na poslovni rezultat je oko 1,2 miliona KM, tako da prosta računica pokazuje da bi bez ovog negativnog uticaja ostvarena dobit bila oko 1,7 miliona KM, kao što je bilo i predviđeno godišnjim planom poslovanja.

- U prošloj godini, odlukom Skupštine društva, vlasnicima je isplaćena dividenda u iznosu od 200.000 KM, što je prvi put u istoriji grada Banjaluka da je toplana ili neko komunalno preduzeće uopšte izvršilo isplatu dobiti, odnosno dividendu. U ovoj godini, planirano je značajno povećanje isplate dividende, a stvorene su sve pretpostavke da se taj trend nastavi i u narednoj godini - potvrđeno je iz “Eko toplana”.

Podsjetimo, Skupština ovog preduzeća usvojila je izvještaj o poslovanju, finansijski izvještaj i izvještaj nezavisnog revizora za 2020. godinu. Osim toga, gradska Skupština, na sjednici održanoj sredinom jula, usvojila je zaključak o prihvatanju informacije o poslovanju “Eko toplana” za 2020. godinu, što je još jedan od dokaza ostvarenja pozitivnih rezultata i transparentnosti poslovanja. Kako saznajemo iz “Eko toplana”, i pored negativnog efekta pandemije virusa korona, u tom preduzeću nije bilo otpuštanja radnika niti smanjenja radničkih plata.

- Plate zaposlenima, pripadajući doprinosi, kao i svi porezi i ostale obaveze prema državi redovno su isplaćivani i tokom pandemije, kao i tokom prethodnog perioda - rekli su iz “Eko toplana”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana