"Eko toplane" pokazale da su samoodrživo, funkcionalno i profitabilno preduzeće: Uprkos koroni isplatili dobit Gradskoj upravi

Aleksandra Todorović
"Eko toplane" pokazale da su samoodrživo, funkcionalno i profitabilno preduzeće: Uprkos koroni isplatili dobit Gradskoj upravi

BANjALUKA - U skladu sa odlukom Skupštine društva, "Eko toplane" su u petak na račun Gradske uprave Banjaluka uplatile dividendu u iznosu od 97.940 KM, saopštili su iz ovog preduzeća.

Dobit je isplaćena uprkos problemima sa pandemijom virusa korona, što još jednom potvrđuje da su "Eko toplane" samoodrživo, funkcionalno i profitabilno preduzeće.

- Ovo je prvi put otkako postoji sistem daljinskog grijanja u našem gradu da je toplana, u ovom slučaju preduzeće "Eko toplane", svojim osnivačima isplatilo dobit - naglasili su iz "Eko toplana".

Osnivanjem "Eko toplana" grad Banjaluka je u posljednje tri godine uštedio oko 40 miliona KM, jer su staroj toplani u prethodnom periodu svake godine obezbjeđivane subvencije, pozajmice i garancije kako bi se osigurao energent i funkcionisanje sistema daljinskog grijanja.

Samo od 2008. do 2018. godine grad i Vlada Republike Srpske su bili prinuđeni da za potrebe nabavke energenta, kroz subvencije, pozajmice i garancije daju staroj toplani oko 120 miliona KM jer bez te pomoći grijanje u gradu nije bilo moguće.

- Zahvaljujući formiranju novog preduzeća "Eko toplane" nije više bilo potrebe da Vlada Srpske i grad Banjaluka subvencionišu gradsku toplanu, niti je preduzeće "Eko toplane" dobilo bilo kakve subvencije od grada, Vlade ili bilo koje druge institucije - rekli su u "Eko toplanama".

Menadžment "Eko toplana" najveću zahvalnost duguje korisnicima usluga, koji su uplatama za utrošenu toplotnu energiju omogućili da sistem daljinskog grijanja funkcioniše.

- Naplata za prve tri godine postojanja "Eko toplana" je oko 92 odsto, sa tendencijom porasta procenta naplate iz godine u godinu - kazali su u ovom preduzeću.

Sve pripreme za ovu sezonu su izvršene na vrijeme, a kao i prethodnih godina, "Eko toplane" su obezbijedile dovoljne količine energenta vlastitim sredstvima, bez dodatnih zaduženja.

Mreža

Osnivanjem "Eko toplane" grad je dobio uspješno preduzeće sa stabilnim izvorima energije, a trenutno najveći problem sistema daljinskog grijanja je distributivna mreža, koja je dotrajala, stara skoro pet decenija i zahtijeva ogromno ulaganje.

- Svi problemi sa grijanjem u gradu dolaze zbog loše distributivne mreže, a njeni vlasnici bi u narednom periodu trebalo ozbiljno da se pozabave ovim problemom kako sistem daljinskog grijanja ne bi bio ugrožen - napomenuli su iz "Eko toplana".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana