“Eko toplane”: Poboljšan kvalitet grijanja

Ilijana Božić
“Eko toplane”: Poboljšan kvalitet grijanja

BANjALUKA - “Eko toplane” su na polovini sezone grijanja 2019/2020. i do sada proizvodnja i isporuka toplotne energije protiču uredno, bez većih problema.

Kada je riječ o kvalitetu grijanja, redovne analize pokazuju da je u odnosu na protekle sezone kvalitet grijanja poboljšan, što je rezultat sanacije distributivne mreže koja je urađena u periodu prije ove sezone grijanja. 

- S obzirom na činjenicu da su “Eko toplane” komunalno preduzeće u službi korisnika, odnos sa potrošačima nam je veoma važan, a zadovoljstvo korisnika nam je na prvom mjestu. Redovna godišnja anketa o zadovoljstvu korisnika usluge sprovedena u skladu sa ISO standardima u 2019. pokazala je da je prosječna ocjena zadovoljstva korisnika 4,05 (rang ocjena od jedan do pet). Cilj nam je da tokom 2020. ocjena zadovoljstva korisnika bude uvećana na minimalno 4,2. Tokom protekla tri mjeseca broj opravdanih reklamacija na kvalitet grijanja, u odnosu na isti period prošle sezone, smanjen je za 18 odsto, dok su gubici toplotne energije na distributivnoj mreži smanjeni za sedam odsto - kažu iz “Eko toplana”.

Kada je riječ o odnosima sa korisnicima, ističemo da nakon odluka Ustavnog suda Republike Srpske u vezi sa ocjenjivanjem ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, “Eko toplane” nastavljaju poslovanje u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. 

- Naglasak stavljamo na povećanje kvaliteta usluge i komunikaciju sa krajnjim korisnicima, tim prije što su odlukama Ustavnog suda potvrđene kao ustavne i zakonite odredbe koje se odnose na isključenje, mjerenje, prigovore korisnika, cijene i obračun isporučene toplotne energije, a odnosi između “Eko toplana” i korisnika koji su u obligacionom odnosu ostaju nepromijenjeni - kažu iz “Eko toplana”.

Energent za sezonu 2019/2020. obezbijeđen je na domaćem tržištu, a kao i do sada, u potpunosti je plaćen sopstvenim sredstvima, bez finansijske pomoći javnih institucija, što je pokazatelj samoodrživosti i funkcionalnosti “Eko toplana”.  

Važno je napomenuti da su cijene grijanja u ovoj sezoni za sve korisnike ostale iste, uprkos značajnom povećanju cijena električne energije u septembru prošle godine za industrijske potrošače, pa i “Eko toplane”.

Najveći izazov za “Eko toplane” je stanje distributivne mreže, koja je stara skoro pet decenija i u koju se u proteklom periodu nije dovoljno ulagalo. U toku su završne pripreme plana investicija u distributivnu mrežu od maja do septembra ove godine.

Osnovni cilj plana je da se kroz realizaciju investicija u narednoj sezoni grijanja dodatno poboljša kvalitet isporuke toplotne energije, a time i zadovoljstvo korisnika
 

KVALITET VAZDUHA

Prelaskom na obnovljivi izvor energije u Banjaluci je smanjeno zagađenje vazduha, pa je grad danas jedan od rijetkih većih u regionu koji nema problem sa kvalitetom vazduha, a rezultati svakodnevnih mjerenja od strane akreditovane institucije Instituta za građevinarstvo “IG” pokazuju da je kvalitet vazduha u gradu u prvoj kategoriji.

Za prva tri mjeseca ove sezone sistem daljinskog grijanja u potpunosti je funkcionisao na drvnu sječku, bez potrošnje mazuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana