“Eko toplane” ozvaničile početak sezone grijanja: Pogoni spremni da griju punom parom

Jasmina Salopek
“Eko toplane” ozvaničile početak sezone grijanja: Pogoni spremni da griju punom parom

Dovoljne količine drvne sječke za predstojeću grijnu sezonu su nabavljene, a obavljena je neophodna rekonstrukcija distributivne mreže i pogona koji su spremni da punim kapacitetom isporučuju toplotnu energiju zbog čega građani ne bi trebalo da strahuju da će zimu dočekati pored ledenih radijatora.

Rekao je to juče član upravnog odbora “Eko toplane” Dragiša Zečević povodom početka grijne sezone u gradu na Vrbasu, ističući da će režim isporuke toplotne energije biti prilagođavan spoljašnjim temperaturama.

Prema njegovim riječima, tokom ljeta je mnogo učinjeno kako bi unaprijedili kvalitet i efikasnost toplotne energije.

- Sezona je počela 15. oktobra, kao što je regulisano opštim uslovima poslovanja. Svi proizvodni kapaciteti spremni su da rade u punom jeku i građani za nekoliko dana mogu da očekuju u potpunosti tople radijatore - objasnio je Zečević.

Istakao je da su ekipe “Eko toplane” radile i na osavremenjavanju toplotnih podstanica.

- To je jedna potpuno nova dimenzija, nešto što do sada nije rađeno u Banjaluci. Do sada su automatizovane 34 najveće podstanice na području grada - istakao je Zečević.

Dodao je da će u narednom periodu automatizacija biti izvršena i na preostalim toplotnim podstanicama što će u značajnoj mjeri doprinijeti efikasnijoj i stabilnijoj isporuci toplotne energije.

Kada je riječ o eventualnom poskupljenju, Zečević je istakao da će ono zavisiti od cijena na tržištu te da je to pitanje u nadležnosti grada.

Povodom početka grijne sezone gradonačelnik Draško Stanivuković obišao je “Eko toplane” i konstatovao da je sve spremno za isporuku toplotne energije građanima.

- Trenutno je uskladišteno 40 tona drvne sječke, što je dovoljno za narednih nekoliko mjeseci, dok je preostala količina ugovorena sa dobavljačima - rekao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, grad je u proteklom periodu izdvojio deset miliona za “Eko toplane”, od kojih se pet odnosi na subvencije, dok je isto toliko izdvojeno za rekonstrukciju toplovoda.

Stanivuković je istakao da je važno što imamo sopstveni energent te u tom pogledu ne zavisimo od drugih zemalja.

Podrška

Draško Stanivuković je rekao da je više od milion maraka uloženo u mrežu koja vodi u Novu varoš, a isto toliko novca uloženo je za rekonstrukciju mreže koja vodi prema naselju Lazarevo.

- Obnovljena je i toplovodna mreža u Gajevoj ulici, koja nije mijenjana od 1974. godine, a za to je izdvojeno oko 250.000 KM - rekao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana