"Eko-bel" počeo monitoring prisustva larvi: Zaprašivanje odraslih komaraca naredne sedmice

Miloš Vasiljević
"Eko-bel" počeo monitoring prisustva larvi: Zaprašivanje odraslih komaraca naredne sedmice

Kišovito vrijeme u proteklom periodu pogodovalo je razmnožavanju komaraca, a kako su saopštili iz Odjeljenja za društvene djelatnosti, preduzeće "Eko-bel" počelo je krajem prošle sedmice monitoring prisustva larvi komaraca i larvicidni tretman.

Direktor "Eko-bela" Vladimir Šušnjar potvrdio je za "Glas Srpske" da su prošle sedmice završili prvi dio larvicidnog tretmana.

- Stanje u Banjaluci je dobro u odnosu na većinu opština koje su u priobalju Save. Nećemo dozvoliti eksploziju i brojnost koja bi mogla da ugrozi zdravlje građana. Sredinom iduće sedmice idemo na tretman odraslih formi kojim bi bili obuhvaćeni gradsko jezgro i prigradska naselja, sa akcentom na plavna područja. Brojnost će biti takva da ima smisla da se odradi kompletan tretman - rekao je Šušnjar.

Savjetovao je stanovnicima u individualnim domaćinstvima da redovno održavaju zelene površine kako bi brojnost komaraca i krpelja bila svedena na minimum.

- Sve bespotrebne količine stajaće vode, koja se nalazi od saksije za cvijeće do starih guma i buradi od 200 litara za zalijevanje bašti, stvaraju idealne uslove da se larve komaraca tu razvijaju - rekao je Šušnjar.

Uz to, veliki problem predstavlja i zarasla trava.

- Mora se sinhronizovati košenje zelenih površina kojima gazduje grad. Imamo dosta i privrednih subjekata i javnih ustanova u kojima su nepokošene zelene površine. Grad ne gazduje ni održavanjem površina oko magistralnih puteva, tako da se sve mora dovesti na nivo da mogućnost bude manja da se komarci i krpelji prenesu - rekao je Šušnjar, a najbolja preventiva je mreža protiv komaraca u prostorijama, uz sadnju mediteranskih biljaka kao što su lavanda i ruzmarin.

Akcija obilaska stalnih i privremenih staništa larvi komaraca na području grada izvršena je u tri pravca kretanja, i to: Vrbanja, Ada, Debeljaci, Rebrovac, Česma, Mađir, Priječani, Derviši, Zalužani, Kuljani, Dragočaj i Motike, te u pravcu Šargovac, Rakovačke bare, Petrićevac - potok Podstranac.

Povećana brojnost larvi komaraca je konstatovana na većini lokacija, a razlog tome su nepogodne vremenske prilike u prethodnom periodu.

Iz Odjeljenja za društvene djelatnosti rekli su da će, prateći vremensku prognozu i stanje na terenu, aktivnosti na suzbijanju odraslih formi komaraca na području grada početi iduće sedmice.

- Većina kanala je napunjena vodom, a kako je temperatura naglo porasla, stekli su se povoljni uslovi za razvoj komaraca. Napominjemo da veliku ulogu u razvoju larvi komaraca imaju predmeti koji zadržavaju vodu kao i nepokošene površine - rekli su iz ovog odjeljenja.

Lokacije

Lokacije na kojima je uočena najveća brojnost larvi komaraca su: Debeljaci (Tešana Podrugovića, Arčibalda Rajsa, Braće Kavić), Mađir (Zdravka Dejanovića), Priječani (Hilandarska ulica), Zalužani (Blagoja Parovića iza broja 56), potok Podstranac - kolektor, Rakovačke bare (Bitoljska ulica), Motike (Kralja Aleksandra - šljunkara) i Šargovac (Mala ulica).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana