Dvorišna rasprodaja okupila humaniste: Napušteni psi nisu sami

Katarina Šaponja
Dvorišna rasprodaja okupila humaniste: Napušteni psi nisu sami

Ljudi širokog srca i ljubitelji prijatelja sa šapama pokazali su da napuštene životinje, ipak, nisu same te su na humanitarnom događaju pod nazivom “Pseći bazar” prikupili 1.884 marke kako bi im obezbijedili bolje uslove.

Ovaj nesvakidašnji događaj organizovalo je Udruženje za zaštitu životinja “Vardi”, uz pomoć banjalučkog socijalnog centra (BASOC), stvarajući atmosferu vesele dvorišne rasprodaje. Posjetioci su imali priliku da kupe razne predmete, uključujući opremu za kućne ljubimce, knjige, cvijeće, posuđe, nakit i antikvitete. Sve to je bilo namijenjeno prikupljanju sredstava za napuštene pse. Predsjednica Udruženja Svjetlana Trifunović, kazala je da su zahvalni svima koji su došli da podrže ovu humanitarnu akciju.

- Dvorište u kome smo organizovali bazar bilo je mjesto humanosti i istinskog drugarstva - rekla je Trifunovićeva.

Prikupljeni novac biće iskorišćen za plaćanje smještaja za nekoliko pasa koji su trenutno u pansionu, kao i za smanjenje duga kod veterinara.

- Naši dugovi su veoma veliki jer brinemo o 24  psa, od kojih su neki imali teške operacije pa ovaj iznos ne može sve to da isplati, ali u znatnoj mjeri pomaže da ublažimo situaciju - pojašnjava ona.

Na bazaru su posjetioci imali priliku da upoznaju nekoliko pasa o kojima udruženje vodi brigu. Najviše pažnje privuklo je štene Oksa, staro tek sedam dana, čija je priča nevjerovatna.

- Pronašli smo kujicu na ulici i odmah smo je odveli veterinaru da je steriliše. Međutim, kada smo došli po nju, veterinar nam je dao i štene.

Ispostavilo se da se oštenila i odbacila štence. Jedno štene je ostalo u njenoj utrobi, to je Oksa, koja je spasena pokušajem sterilizacije - kazala je Trifunovićeva.

Kako kaže, kujica odbacuje Oksu pa je Svjetlana preuzela odgovornost da je hrani na flašicu. Svjetlana živi sa 16 napuštenih pasa u selu Vrbanjci pored Kotor Varoša te poziva sve koji vole životinje, ako ih put nanese u njen komšiluk, da se jave i upoznaju ostatak čopora.

Doniranje

“Pseći bazar” je aktivnost koju Udruženje “Vardi” realizuje jednom godišnje, kako bi prikupilo novac za veterinarske troškove, hranu i ostale potrepštine.

- Ukoliko želite da donirate novac za njegov rad to možete uraditi uplatom na račun broj 5620998159079543 koji je otvoren u NLB banci. Takođe, ako želite da pratite rad ovog udruženja, to možete učiniti putem stranica na društvenim mrežama - saopštili su iz pomenutog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana