Dvije korisnice Gerontološkog centra promovisale zbirke poezije: Stihovima pomjerile granice mogućeg

Jelena Tanacković
Dvije korisnice Gerontološkog centra promovisale zbirke poezije: Stihovima pomjerile granice mogućeg

BANjALUKA - U banjalučkom Gerontološkom centru juče je obilježen Međunarodni dan poezije promocijom dvije zbirke stihova, čije su autorke korisnice ovog centra.

Pjesnikinja Slavica Pejaković predstavila je zbirku “Odlaze tiho”, a Fatima Halavač knjigu “Tragovi”. Obje autorke su osobe sa poteškoćama u govoru i kretanju, a u zbirkama su kroz stihove na papir prenijele svoje viđenje svakodnevnog života.

Radni terapeut Mirjana Janković kazala je da su Slavica i Fatima prošlu godinu vrijedno radile.

- S obzirom na to da imaju poteškoća u govoru i kretanju sve svoje stihove, misli, ideje i osjećanja stavljale su na papir i tako su nastale ove dvije zbirke pjesama - rekla je Jankovićeva.

Istakla je da su zbirke doživjele veliki uspjeh.

- Vrijeme provedeno sa ovim ljudima donosi i nove lekcije. Stvaramo i stičemo znanje od ovih ljudi, jer su oni puni mudrosti, ideja i kreativnosti. Mi mlađi koji radimo ovdje volimo da sarađujemo sa njima i stvaramo ovakva djela - naglasila je Jankovićeva.

Direktor Gerontološkog centra Vinko Lolić kazao je da je predstavljanje ovih zbirki usporila epidemija korona virusa.

- Da bi zaboravili koronu željeli smo da se vratimo u svakodnevicu. Smatramo da naši korisnici zaslužuju mnogo više od smještaja, hrane i terapije. Želimo da budu zadovoljni, kreativni i da nastave život koji su ranije živjeli, a ovdje da rade ono što oni vole i da imaju jedno aktivno starenje - rekao je Lolić.

Dodao je da trenutno rade na monografiji ovog centra.

- U Gerontološkom centru, koji datira iz 1931. godine, imamo pravnike i književnike koji su spremni da nam pomognu na radu kapitalnog djela. Najveći dio posla rade naši korisnici. Takav pristup pruža kvalitetan svakodnevni život, a mi želimo da unesemo inovacije kako bi se naši korisnici što bolje osjećali, jer oni to zaslužuju - kazao je Lolić.

Saradnja

Na duploj promociji stihove iz zbirki čitali su korisnici Gerontološkog centra. 

- Sa njima su sarađivali radnici Centra za socijalni rad, psiholog i radni terapeut, ali i naš korisnik Jovan Kuzmić, koji je pomogao da ove zbirke ugledaju svjetlost dana - rekla je Mirjana Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana