Dvije decenije čuvaju običaje Potkozarja

Miloš Vasiljević
Dvije decenije čuvaju običaje Potkozarja

BANjALUKA - Ljubav prema folkloru i tradiciji spojila je članove Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Piskavica” prije dvije decenije u veliku porodicu, koja i danas čuva običaje od zaborava i prenosi ih mlađim naraštajima. Ovaj veliki jubilej “Piskavica” će proslaviti godišnjim koncertom u nedjelju uveče.

Sekretar KUD-a Mirko Arambašić kazao je za “Glas Srpske” da su kulturno-umjetnička društva čuvari tradicije našeg naroda.

- Baza našeg KUD-a je Kozara i širi prostor Banjaluke. Na repertoaru imamo narodne igre iz Srpske, BiH, ali i regiona - kaže Arambašić. Sve je, priča, počelo prije 20 godina na školskoj slavi u OŠ “Sv. Ćirilo i Metodije” u Piskavici.

- Vidio sam mnogo talentovane djece i tad se rodila ideja. Folklor je bio prilika za djecu da se druže, pa je u jesen 2002. sve i počelo - kaže Arambašić. Članovi KUD-a probe imaju u društvenom domu.

- Zimi je nezgodno zbog grijanja, ali je ljubav prema folkloru jača od zime. Veliki je prostor, stari društveni dom nije lako zagrijati, ali uspijevamo. Imamo oko 150 članova, a svi su iz Piskavice i okolnih sela - kaže Arambašić.

Kako je rekao, trude se da što češće obogate program.

- Najviše igramo “Pleteno kozaračko kolo” koje je na listi nematerijalne kulturne baštine, jedinstveno je i specifično. Izvodi ga izvorna grupa. Cilj je da i na mlade prenesemo te običaje - rekao je Arambašić.

Pojasnio je da imaju sve selekcije, od pionira do veterana, uz narodni orkestar sa vokalnim solistima te kostimirane koreografije.

- Zanovili smo narodne nošnje i postavili novu koreografiju, igre iz Lijevča polja - rekao je Arambašić. Dodao je da su nastupali u 15 evropskih zemalja, a stigli su i do Azije.

Arambašić naglašava da su KUD-ovi značajni kako bi bili sačuvani običaji u modernim vremenima.

- Moramo očuvati kulturni identitet, da znamo ko smo i koliko vrijedimo. Sačuvali smo običaj proslavljanja krsne slave, svatovske običaje, dovođenje i odvođenje mlade, vjeridbu, babine itd. Sve to prikazujemo na sceni - rekao je Arambašić.

Maja Gajić članica je KUD-a “Piskavica” od osnivanja, kada je imala samo osam godina.

- Od aktivnog igranja opraštam se u nedjelju, ali ću uvijek biti tu za svoju “Piskavicu”. Oni su mi druga porodica. U “Piskavici” sam provela 20 godina. Zajedno smo upoznali nove kulture i običaje - rekla je Gajićeva.

Festival

Mirko Arambašić kaže da je ovaj KUD poznat po festivalu “Kozara etno”, koji organizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom grada.

- Organizujemo i smotru “Svome gradu” povodom Dana grada, 22. aprila - naglasio je Arambašić te dodao da u dvije decenije, koliko KUD “Piskavica” postoji, podrška Gradske uprave nije izostala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana