Dva konzorcijuma u trci za kreditiranje grada

Vesna Popović
Dva konzorcijuma u trci za kreditiranje grada

Banjaluka - Ponude na međunarodnom tenderu za refinansiranje duga grada od 73 miliona KM dostavilo je 11 banaka, udruženih u dva konzorcijuma, a očekuje se da do maja bude potpisan ugovor sa onom grupacijom čija ponuda bude najpovoljnija.

Gradonačelnik Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja dostavljenih ponuda, te ponuđenih kamatnih stopa koje su, kako kaže, znatno povoljnije u odnosu na aktuelna zaduženja.

- Ovo je vjerovatno najveća finansijska operacija ove vrste koju je ikada izvela neka opština ili grad u BiH. Već sada možemo konstatovati da je, na naše veliko zadovoljstvo, tender uspio. Sudeći po dostavljenim ponudama, uspjećemo u prvobitnoj namjeri da gradski dug reprogramiramo na period od deset godina, ali i da ostvarimo odlične kamatne stope koje su povoljnije i u odnosu na najoptimističnije prognoze sa početka ovog procesa - prokomentarisao je Radojičić.  

U Gradskoj upravi su rekli da su u petak predstavnici grada otvorili ponude koje su pristigle u okviru tendera koji je raspisan 14. februara.

- Prvi konzorcijum predvodi NLB banka i čine ga NLB banka Banjaluka, Rajfajzen banka Banjaluka, Zirat banka Sarajevo, NLB banka Sarajevo, Šparkase BiH, NLB Skoplje i Sberbanka Banjaluka - kazali su u Gradskoj upravi.

Naveli su da je na čelu drugog konzorcijuma Unikredit banka, a u njenom sklopu nalaze se Unikredit banka Banjaluka, Unikredit banka Mostar, Nova banka Banjaluka i Komercijalna banka Banjaluka.

- Odluka o izboru ponuđača biće donesena u zakonom propisanim rokovima. Grad će na ovaj način ostvariti velike uštede u ovoj i idućim godinama kroz otplatu ovog kredita - objasnili su u Gradskoj upravi i dodali da se nadaju da će taj posao biti završen do maja, kada očekuju da će biti i potpisivanje ugovora.

Prema nezvaničnim informacijama, u jednoj ponudi kamatna stopa iznosi 3,6 odsto, a u drugoj 4,16, dok je tenderom bilo predviđeno da ona ne smije biti viša od 5,3 odsto.

Prijedlog

Na prijedlog gradonačelnika Igora Radojičića Skupština grada je 27. decembra 2016. godine donijela odluku o refinansiranju gradskog duga. Kako je tada objašnjeno, zahvaljujući tome procenat zaduženosti grada bi sa sadašnjih 18,5 odsto trebalo da bude smanjen na 11,25 odsto. Osim toga, bile bi značajno umanjene rate koje grad trenutno izdvaja na osnovu ranijih zaduženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana