Dug za vodu šest miliona KM

Danijela Stokanić
Dug za vodu šest miliona KM

Banjaluka - Za isporučenu vodu potrošači "Vodovodu" duguju oko šest miliona maraka, a najveći dužnici su domaćinstava i to skoro četiri miliona maraka.

Kako su objasnili u komunalnom preduzeću "Vodovod" skoro duplo manje za vodu duguju potrošači iz kategorije mala privreda, između ostalog, ugostiteljski objekti, prodavnice, saloni, butici, i to oko 1,9 miliona maraka. U cilju poboljšanja naplate ovo preduzeće tokom cijele godine neplatiše isključuje sa mreže vodosnabdijevanja.

- U posljednja tri mjeseca ove aktivnosti smo intenzivirali. U tom periodu smo potpisali ukupno 333 ugovora o reprogramu na iznos od 424.283 maraka. Od toga broja, sa domaćinstvima smo potpisali 293 ugovora na iznos od 337.621 KM - rekla je portparol "Vodovoda" Branka Ristić.

Dodala je da je sa potrošačima iz kategorije mala privreda za protekla tri mjeseca sklopljeno 40 ugovora za 86.662 KM.

- Zahvaljujući ovim aktivnostima, u protekla tri mjeseca povećan je broj potrošača koji dolaze u "Vodovod" kako bi izmirili svoja dugovanja za vodu - naglasila je Ristićeva.

Prema njenim riječima, kada se sve mogućnosti iscrpe, a dug ne plati, "Vodovod" pristupa isključivanju potrošača s mreže vodosnabdijevanja.

- U protekla tri mjeseca isključeno je ukupno 338 potrošača s distributivne mreže, a bilo je i 18 prekršajnih prijava - istakla je Ristićeva.

U Komunalnoj policiji ističu da su na zahtjev "Vodovoda" od početka godine kod potrošača vode intervenisali 312 puta.

- Zahtjevi su se najčešće odnosili na prijavu prekopa ili onemogućavanje radniku "Vodovoda" da pristupi vodomjeru. U tom slučaju prekršajni nalozi se izdaju na ime vlasnika vodomjera - rekli su u Komunalnoj policiji.

Dodali su da su kazne za nepostupanje po nalogu komunalnog policajca od 100 do 10.000 maraka.

Nerijetko se dešava da pojedini korisnici "Vodovoda", nakon što radnici ovog preduzeća prilikom isključivanja sa mreže postave plombu ili pečat, to unište, a sve kako bi izbjegli plaćanje i ujedno imali vodu.

Međutim, ukoliko se nakon isključenja sa mreže vrši ponovno uključenje na nelegalan način ili skida pečat ili plomba, radnici "Vodovoda" su dužni da obavijeste Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana