Duduković: Poslovanje “Vodovoda” i plate radnika pod znakom pitanja

Jana Kezić
Duduković: Poslovanje “Vodovoda” i plate radnika pod znakom pitanja

BANjALUKA - Odbornici Skupštine grada sutra neće raspravljati o korekciji cijena usluga “Vodovoda”, a direktor ovog preduzeća Predrag Duduković kaže da bi zbog toga poslovanje, ali i plate radnika, mogli biti ugroženi.

Duduković je rekao za “Glas Srpske” da je ta tačka skinuta sa dnevnog reda bez ikakvog obrazloženja.

- Neka pokažu zvaničan dokument gdje stoji da je od mog dolaska na čelo preduzeća zaposleno 60 radnika, kako tvrde u skupštinskoj većini, a ja ću odmah podnijeti ostavku. U ovom momentu zaista ne vidim rješenje, jer smo lani imali snažne udare na budžet. Ukinuta je naknada za mjerno mjesto, a povećani su troškovi i naravno da će doći u problem poslovanje “Vodovoda” pa čak i plate radnika i ostalo - rekao je Duduković.

On smatra da politiku ne treba miješati u poslovanje preduzeća koja se bave pružanjem usluga snabdijevanja vodom.

- Njihov stav je da je zaposleno 60 radnika, a ako gledamo zvanične podatke Poreske uprave RS, kada je nova uprava došla, bilo je zaposleno 354 radnika, a sada ima 367 - rekao je Duduković. Objasnio je da je razlika 13 zaposlenih, jer su zaposleni radnici u sektoru održavanja, vodoinstalateri, pomoćni radnici i vozači kamiona, sve ono što je, kako ističe, bilo deficitarno.

- Kada je došla nova uprava, u sektoru održavanja je bilo zaposleno 20 ljudi manje u odnosu od prije deset godina. U međuvremenu smo preuzeli održavanje seoskih vodovoda, gdje je uduplana dužina mreže - rekao je Duduković.

Obrazložio je zašto je u proteklom periodu bilo neophodno poskupljenje, odnosno uvođenje fiksnog dijela cijene vode.

- Korekcija cijene vode, koju smo tražili, bila bi simbolična, jer bi za četvoročlanu porodicu razlika u mjesečnom računu iznosila 2,50 KM - istakao je Duduković i dodao da bi od toga ostvarili prihod od dva miliona KM godišnje.

“Vodovod” je uputio zahtjev Skupštini grada da razmotri uvođenje fiksnog dijela cijene vode, koji bi bio zamjena za naknadu za mjerno mjesto, koju je Ustavni sud Republike Srpske ukinuo u februaru prošle godine. Kolegijum Skupštine grada prošle sedmice odbacio je prijedlog iz “Vodovoda”. Šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić kazao je tada da imaju informaciju da je “Vodovod” zaposlio novih 60 radnika te da su troškovi povećani za dva miliona KM u odnosu na period kada je direktor preduzeća bio Zoran Popović.

- Smatramo da su poskupljenje vode tražili da bi bile namirene plate radnicima - rekao je tada Topić.

Geometar

Predrag Duduković kaže da za deset godina u “Vodovodu” nije bio zaposlen nijedan novi građevinski inženjer, a da je nova uprava zaposlila trojicu.

- Zaposlili smo i geometra, jer je bio samo jedan na čitavo preduzeće pa su korisnici čekali dugo na realizaciju zahtjeva za priključenje - rekao je Duduković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana