Drugom rebalansu zeleno svjetlo

Vesna Popović
Drugom rebalansu zeleno svjetlo

Banjaluka - Odbornici Skupštine grada su na jučerašnjem zasjedanju usvojili nacrt rebalansa budžeta grada u iznosu od 128,8 miliona KM.

Ovaj rebalans je za 2,1 odsto manji u odnosu na prvi rebalans, a ovaj dokument, odlukom odbornika, od 14. do 19. novembra biće na javnoj raspravi.

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić rekla je da su nacrtom predložili usaglašavanje prihoda i rashoda jer su tokom godine bile potrebne realokacije sredstava.

- Do pada prihoda je došlo zbog katastrofalnih poplava koje su prouzrokovale smanjenje privrednih aktivnosti, smanjenih prihoda od indirektnih poreza i angažovanja Gradske uprave na nekim drugim aktivnostima, a ne na prikupljanju neporeskih prihoda. Sve je to dovelo do smanjenja prihoda -  navela je Brkićeva. Naglasila je da se prilikom formiranja rebalansa vodilo računa da obaveze koje je grad preuzeo budu ispoštovane po zakonu, odnosno da budu 100 odsto podmirene.

Načelnik Odjeljenja za finansije Branislavka Jovandić objasnila je da su rebalansom iznosi za subvencije korigovani naniže.

- To smo uradili prema stepenu izvršenja u toku godine.  Imali smo raspisane procedure po kojem su izabrani korisnici i došli smo u situaciju da je jedan veći broj korisnika, kada je u pitanju Centar za razvoj i unapređenje sela, odustao i nije došlo do zaključenja ugovora. Kod Odjeljenja za privredu smo uradili usklađivanje u skladu sa izvršenjem, a dio koji se koriguje odnosi se na 2015. godinu i tada će doći u realizaciju - objasnila je Jovandićeva.

Dodala je da se intenzivno radi na pripremi nacrta budžeta za iduću godinu, te da bi iduće sedmice trebalo da bude gotova njegova radna verzija. Brkićeva je rekla da je prerano govoriti koliki će biti budžet za narednu godinu.

Odbornik SDS-a Đorđe Umićević smatra da će ovakav rebalans budžeta cijeli grad dovesti u finansijski kolaps.

- Iz krize možemo izaći samo ako ojačamo privredu - dodao je Umićević.

Odbornik NDP-a Vladimir Mirošljević naglasio je da se rebalansom budžeta stavke koje se odnose na zdravstvo i boračku populaciju nisu smjele smanjivati.

Odbornik SNSD-a Draško Ilić rekao je da su predstavnici opozicije u toku diskusije samo napadali sadržaj dokumenta.

- Nisu ponudili nijedan konstruktivan prijedlog kako da se poboljša stanje - dodao je Ilić.

Odbornici su usvojili i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvih pola godine.

Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, bio je i izvještaj JU "Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje" o izvršenom godišnjem programu rada za 2013/2014. i program rada ove institucije za 2014/2015. godinu, te nekoliko prostorno-planskih dokumenata.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana