Draško Stanivuković za “Glas Srpske”: Opoziciji potrebna nova energija

 Marijana Miljić Bjelovuk
Draško Stanivuković za “Glas Srpske”: Opoziciji potrebna nova energija

Gradnja mosta u Docu mogla bi da počne polovinom godine ako sve bude po planu, a izabrani izvođač za taj projekat uvjeren je da može da spoji dvije obale Vrbasa za pola godine.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” gradonačelnik Draško Stanivuković te dodao da je neminovnost da zbog inflacije u gradu poskupi grijanje, ali i ostale komunalne usluge.

Naglasio je da će biti povećane subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima. Kada je riječ o previranju na relaciji gradonačelnik-skupštinska većina, Stanivuković je naveo da oni žele da ga predstave kao gradonačelnika koji ne zna da radi. 

- Njihova želja je da mene nema kako bi mogli da kradu - naveo je Stanivuković.

GLAS: Šta je sa izgradnjom prelaza u Česmi i Docu?

STANIVUKOVIĆ: Gradnja mosta u Česmi ozvaničena je u novembru. Taj projekat sa pristupnim putevima i riješenim imovinsko-pravnim odnosima koštaće oko deset miliona KM. Do sada je pripreman teren i riješeni su imovinsko-pravni odnosi u prvoj fazi. Nakon praznika očekujem radove u punom kapacitetu. Taj most trebalo bi bude završen do kraja godine. Za gradnju mosta u Docu nisu još riješena imovinsko-pravna pitanja i očekujemo da ćemo ih završiti u aprilu. Za taj projekat imamo 3,5 miliona KM, a preostalih sedam miliona tražićemo putem kredita. Potrebna je volja Skupštine za to. Ako sve bude išlo kako treba, realno je očekivati da u ljeto krene gradnja i to­g mosta. Imamo izabranog izvođača koji je uvjeren da za šest mjeseci može da spoji obale Vrbasa.

GLAS: Da li će doći do poskupljenja grijanja u gradu?

STANIVUKOVIĆ: Godinu dana je grad odolijevao poskupljenju komunalnih usluga. Jedini smo grad koji je to uspio. S druge strane, zbog inflacije, poskupljenja energenata neminovno je da dođe do poskupljenja svih komunalnih usluga, a ne samo grijanja. Pritisak je ogroman, a prijedlozi idu na Skupštinu grada koja o tome daje konačan sud. Ako se dese opstrukcije u tom pravcu, evidentno je da bi i pružanje komunalnih usluga bilo pod znakom pitanja. 

GLAS: Šta je sa subvencijama za boravak djece u privatnim vrtićima, da li će biti povećane?

STANIVUKOVIĆ: Odlučili smo da idemo u tom pravcu. Potrebno je da u prvom kvartalu konsolidujemo finansije, da vidimo šta je sa komunalnim uslugama, da vidimo kako ide punjenje budžeta i da li dostižemo sve ciljeve. Nakon prvog kvartala spoznaćemo našu finansijsku snagu i vidjeti koliko možemo da se protegnemo, ne samo po pitanju subvencija, već i plata.

GLAS: Hoće li poskupljivati usluge u javnim vrtićima?

STANIVUKOVIĆ: To nije pitanje za nas. To je slobodno tržište. Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dali smo dodatni grant od 400.000 KM jer su skuplji hrana i prevoz. To je globalni svjetski trend i nezaustavljiva rijeka. Sve to moramo pratiti platama.

GLAS: Najavili ste da ćete tražiti pojeftinjenje gradskog prevoza. Šta je sa tim prijedlogom?

STANIVUKOVIĆ: Blizu smo tog cilja. Potrebno je da cijena goriva bude niža za 10 feninga kako bi pojeftinile karte u javnom prevozu. Ugovor sa prevoznicima potpisala je prethodna uprava i njime je definisano da kada cijena ide 20 odsto goriva na više, poskupljuje i prevoz, odnosno kada pada, za 20 odsto pojeftinjuje. Tu su neke stvari nelogično uređene na teret grada. Spreman sam predložiti pojeftinjenje i prije nego što se steknu formalno pravni uslovi za to.

GLAS: Vazduh u grad je sve zagađeniji, a pokazuju i mjerenja. Šta će grad uraditi po tom pitanju?

STANIVUKOVIĆ: Grad ne može na sve to da utiče. Problem je ovo doba godine. Pored toga, oko 30.000 automobila u prethodnih 15 dana ušlo je u grad. Naša ideja je projekat urbane mobilnosti, odnosno da povećamo upotrebu javnog prevoza. Planiramo nove cijene parkinga kako bi destimulisali vožnju automobilima kroz centar, ali i gradnju biciklističkih staza. U planu je i pošumljavanje oko Banjaluke.

GLAS: Nedavno ste izjavili da su mogući izbori u Banjaluci zbog neslaganja sa skupštinskom većinom. Da li ste i dalje pri tom stavu?

STANIVUKOVIĆ: Ni ja, ni skupštinska većina ne treba da sebe stavljamo iznad grada i važnih odluka. Ta izjava nije bila brzopleta i ishitrena, već plod dvogodišnje borbe. Situacija je danas stabilnija i u naredna tri, četiri mjeseca smo relaksiraniji po pitanju Skupštine. Prva važna odluka koja nas čeka je pitanje “Akvane” gdje nam nedostaju tri miliona, što bi trebalo da obezbijedimo putem kredita. Skupštinska većina svoj nerad predstavlja kao da gradonačelnik ne zna svoj posao. To je suština njihove politike, a moje da uradim što više mogu. Njihova želja je da mene nema, da mogu da kradu i da troše novac kako hoće.

GLAS: Na proljeće su najavljeni izbori za rukovodstvo PDP-a. Da li ćete se kandidovati za predsjednika stranke?

STANIVUKOVIĆ: Nikada nisam bježao od toga, to je potpuno realno i prirodno. Moja i očekivanja okoline idu u pravcu da uspjeh iz Banjaluke preselimo na nivo Srpske. Ako želimo dobro opoziciji, potrebna je nova energija. To je moj plan i idem u tom pravcu. Ako je još neko zainteresovan za mjesto predsjednika stranke, to je dio demokratskog života.

GLAS: U kakvim ste odnosima sa Jelenom Trivić, potpredsjednikom PDP-a?

STANIVUKOVIĆ: Moj odnos prema svakom opozicionom saborcu je ispružena ruka prijateljstva i saradnje. Borba za promjene mora biti iznad ličnog. Politika isključivosti nikome ne donosi dobro. Opozicioni kurs je širok i tu ima mjesta za sve. Politika je sabiranje, a ne oduzimanje. Snažni ste koliko saberete, odnosno koliko ljudi uključite, a ne koliko ih isključite.

GLAS: Koliko su se promijenili odnosi između Vas i predsjednika Srpske Milorada Dodika, odnosno prvog čovjeka Gradskog odbora SNSD-a Vlade Đajića?

STANIVUKOVIĆ: Oni su se mijenjali, ne ja. Kada sam stupio na dužnost gradonačelnika, zvao sam vlast u Srpskoj, a oni su prijetili da će grad ostati bez grijanja. Međutim, onda su shvatili da se bez Banjaluke ne može i došli su nam na noge. Đajić je koronu koristio da kaže da ne mogu ući u  UKC, jer će me babice tući. Nakon dvije godine dolazim tamo, a babice me ljube. Na njegove konstatacije da nagradi dijete kada je dobro, ja sam se nasmijao. Znam gdje je mjesto za političku borbu, a prvi dan nove godine i darivanje bebe je svečan trenutak kad me ne interesuju Đajić i politika.

Zgrada UIO

GLAS: Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH tražila je od grada zemljište za gradnju zgrade. Da li je išta dogovoreno?

STANIVUKOVIĆ: Lokacije koje njima odgovaraju u užem centru, nemamo. Neki drugi dio van centra nije prikladan za velike institucije. Možda najbliža lokacija koja se njih tiče je na Malti kod “Mljekare”. Ali tu je autobusko stajalište koje namjeravamo da izmjestimo i preselimo na lokaciju kod željezničke i autobuske stanice. Sagledavamo sve lokacije. Vidjećemo šta će biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana