Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za sport, omladinu i obrazovanje: Nova školska godina ispit za sve generacije

Nevena Reljić
Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za sport, omladinu i obrazovanje: Nova školska godina ispit za sve generacije

BANjALUKA - Neposredan kontakt sa učenicima nezamjenjiv je za kvalitetno obrazovanje, a stav je Ministarstva prosvjete, Republičkog pedagoškog zavoda, Instituta, sindikata i Gradske uprave da su rizici svedeni na minimum te da postoje normalni uslovi za početak školske godine.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za sport, omladinu i obrazovanje Dragan Banjac i dodao da pandemija virusa korona predstavlja izazov i ispit zrelosti za cijelo društvo.

GLAS: Bilo je prijedloga da početak školske godine bude prolongiran, sa obrazloženjem da je u većoj mjeri trebalo da budu konsultovani roditelji.

BANjAC: Roditelj sam troje djece i ne sumnjam u dobronamjernost tog prijedloga. Ipak, on se pojavio iz određenih političkih krugova, sedam dana pred početak školske godine. Razumijem opreznost i brigu, ali naša djeca su već pola godine u određenoj socijalnoj izolaciji, lišena prirodnog okruženja. To okruženje je škola, drugari, igra, interakcija i socijalizacija. Naša je dužnost da ih zaštitimo, obezbijedimo besprijekorno čiste i tokom zime tople učionice.

GLAS: Jasno je da će ovom krizom biti pogođeni najsiromašniji.

BANjAC: Znam koliki su izdaci, od cijene udžbenika, garderobe i svega što djetetu treba. To nameće i pitanje šta smo učinili da osnovno obrazovanje bude besplatno. Konkretan prijedlog je da se svaka institucija i kompanija u Banjaluci, koja planira sredstva za reprezentaciju, samo jedan mjesec odrekne tih sredstava i proslijedi ih Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva i biće besplatnih udžbenika za sve osnovce.

GLAS: Da li time predviđate teška vremena koja slijede?

BANjAC: Cijeli svijet je u fazi neizvjesnosti. Samo se zalažem da budu pokrenute ideje i programi društvene jednakosti, jednako finansiran pristup svim javnim uslugama, od socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja i sporta, jer one ne mogu zavisiti od profitne logike tržišta. Primjer je akcija “Sport za sve”. Želimo da sport približimo što većem broju djece kroz sufinansiranje članarina u sportskim organizacijama za djecu nižih uzrasta koji su u sistemu takmičenja. To je prilika jednakih šansi da se sportom mogu baviti svi koji žele, a ne samo oni koji mogu da plate.

GLAS: Na listi ste Socijalističke partije za izbore koji će se održati 15. novembra. Kakve rezultate očekujete?

BANjAC: Posvećen sam tome kako da 9.200 srednjoškolaca ostane u gradu, kako da za 16.416 studenata po završetku studija bude obezbijeđen posao, kako da 16.200 osnovaca dobije moderne i dobro opremljene škole, kako da za 11.000 djece do šeste godine bude obezbijeđeno prihvatanje u vrtićima, kako da nastavimo sa akcijama “Sport za sve” i “Sport u škole”, kako da svako naše selo ima pristojan put, snabdijevanje vodom i elektrosnabdijevanje, kao preduslov proizvodnje hrane, kako da se odužimo penzionerima, a njih je 45.000, kako da konačno počnemo da razgovaramo, a ne da se nadvikujemo i prepucavamo. Što se rezultata izbora tiče, o tome ne odlučuju političari, već narod.

Ne zaboravimo lijepu riječ

GLAS: Imate li poruku za prvi dan škole?

BANjAC: Da se u ovim vremenima striktno pridržavamo mjera preventive, da ne zaboravimo na maske i rastojanje. Ali da ne zaboravimo i na lijepu riječ. Da ne zaboravimo da kažemo: “Hvala” prodavcima, apotekarima, komunalcima, pekarima... Da kažemo: “Dobar dan” komšijama, ali i da vjerujemo našim ljekarima te da nam ova kriza bude opomena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana