Domu zdravlja Banjaluka 200.000 KM, u planu nabavka medicinske opreme vrijedne milion KM

GS
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će Vlada Republike Srpske sutra uplatiti Domu zdravlja Banjaluka 150.000 KM za nabavku opreme neophodne u borbi protiv virusa korona, te da će i SNSD, čiji je lider, uplatiti 50.000 KM.

- Medicinski radnici rade odgovoran, težak i zahtjevan posao. U ime Republike Srpske zahvalan sam na njihovoj istrajnosti - rekao je novinarima Dodik nakon što je posjetio centralne ambulante za akutne respiratorne infekcije u Poliklinici, te razgovarao sa rukovodstvom Doma zdravlja Banjaluka.

Dodik je rekao da će institucije Srpske riješiti pitanje nabavke digitalnog rentgena koji košta 500.000 KM, zatim nabavku pokretnog mamografa čija je cijena 400.000 KM i sanitetskog vozila vrijednog 200.000 KM.

- U narednih sedam dana ispred Doma zdravlja Banjaluka biće postavljeni trijažni kontejneri da pacijenti ne stoje vani na hladnoći - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je razgovarao sa ljudima koji su danas došli na preglede u Dom zdravlja, te da je prethodno posjetio i lokaciju na Malti, gdje se obavlja uzimanje uzoraka iz automobila za testiranje na kovid.

- Ljudi su veoma zadovoljni uslovima koje smo im omogućili. I dalje treba da se pridržavamo epidemioloških mjera jer to jedino pomaže. Mogu da posvjedočim da građani Banjaluke imaju vrhunsku uslugu, da smo i ranije ulagali u opremanje Doma zdravlja, što je vidljivo - naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je kroz program energetske efikasnosti u Dom zdravlja Banjaluka uloženo nekoliko miliona maraka, te najavio da će u narednih sedam dana na ulaze u Dom zdravlja biti postavljene svojevrsne nadstrešice, da se, sada kada dolaze hladniji dani, građanima olakša čekanje.

Dodik je rekao da se zdravstveni radnici i drugi zaposleni u ovoj ustanovi svaki dan bore sa virusom i drugim problemima.

- Entuzijazam radnika sa kojima sam razgovarao veliki je i veoma sam im zahvalan. Potpuno sam uvjeren da se ovdje radi ozbiljan i težak posao - dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa rukovodstvom Doma zdravlja istaknuto je da je ovoj ustanovi potrebno i proširenje prostornih kapaciteta.

- Ima ideja da se nadogradi ova zgrada, ali i da se pravi nova. Vidjećemo šta je najbolje i to ćemo svakako raditi u narednom periodu -naveo je Dodik.

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović zahvalila je Dodiku na podršci.

- I u proteklom periodu imali smo podršku republičkih institucija i banjalučke Gradske uprave i tako rješavali tekuće probleme - rekla je ona.

Istakla je da su iznijeli potrebe za određenom opremom.

- Potrebno nam je jedno sanitetsko vozilo za Hitnu pomoć, digitalni RTG i pokretni mamograf.  Odlučili smo da predložimo Dodiku nabavku pokretnog mamografa iz razloga što je u ovom vremenu građanima otežan pristup zdravstvenoj zaštiti usljed epidemije virusa korona, a posebno je otežano sprovođenje preventivnih usluga i ranog otkrivanja malignih bolesti - naglasila je Todorovićeva dodavši  da je Dodik, između ostalog, obećao da će Domu zdravlja dati finansijska sredstva radi kupovine uniformi za radnike ove ustanove.

Dodala je da je ovom Domu zdravlja potrebna sva pomoć koju mogu da dobiju.

- Dogovorili smo se da kontejnere od civilne zaštite rasporedimo ispred ambulanti za trijažu pacijenata posebno u hladnije vrijeme - navela je Todorovićeva.

Napominje da je u Banjaluci trenutno virusom korona inficirano 2.148 građana, a da je od početka epidemije u ovom gradu oboljelo više od 7.100 lica.

- Imamo i dalje veliki pritisak pacijenata koji imaju akutne respiratorne tegobe i povišenu temperaturu na sve naše ambulante za akutne respiratorne infekcije, ali smo se organizovali, otvorili smo više punktova u ovom vremenskom periodu i time ubrzali protok pacijenata sa tim tegobama - rekla je Todorovićeva.

Ona je dodala da pacijenti manje čekaju na preglede i da su na tim punktovima stvorene mogućnosti i za uzimanje laboratorijskih uzoraka krvi kod pacijenata koji su oboljeli, a da se u centralnom mjestu u Poliklinici nalazi pokretni digitalni rendgen aparat koji je na početku epidemije kupila i donirala Vlada Republike Srpske.

Todorovićeva je rekla da će se u narednih nekoliko dana serološko testiranje obavljati na dvije lokacije - na lokaciji stare ambulante na Petrićevcu i na Starčevici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana