Domaći posjetioci otkrili ljepote grada

Aleksandra Todorović
Domaći posjetioci otkrili ljepote grada

BANjALUKA - Pandemija virusa korona donijela je sektoru turizma brojne nevolje, ali je i dovela do toga da se domaći turisti okrenu prirodnim ljepotama i mogućnostima koje nudi Banjaluka.

Potvrdili su ovo za “Glas Srpske” iz Turističke organizacije Banjaluka i dodali da je pandemija imala pozitivan uticaj na porast domaćeg turizma, izletničkog turizma i razvoj turističkih lokaliteta na širem gradskom području.

- Zbog nemogućnosti putovanja van granica, građani su se bolje upoznali sa lokalnim prirodnim i kulturnim vrijednostima. Turisti su se intenzivnije kretali na lokalnom nivou, a izletnici i domaći posjetioci su, preko ličnih kanala komunikacije i društvenih mreža, dodatno promovisali ljepote grada - rekli su iz Turističke organizacije.

Prema statističkim podacima, u Banjaluci su u 2020. godini zabilježena 31.004 dolaska ili oko 65 odsto manje nego u 2019. godini, kada je evidentirano 88.113 dolazaka, odnosno 47.729 noćenja ili oko 65 odsto manje u odnosu na 2019. godinu, kada je bilo 136.696 noćenja.

- U toku februara 2020. ostvareno je najviše dolazaka (5.831) i najviše noćenja (9.398), dok je najmanje dolazaka, samo 20 i 28 noćenja evidentirano u aprilu - rekli su iz Turističke organizacije.

Pozitivan pomak zabilježen je u seoskom turizmu na području Banjaluke.

- Stanovnici koji imaju nekretnine na selu odlučili su se za dodatna ulaganja za uređenje i revitalizaciju domaćinstava, stvarajući tako solidnu osnovu za unapređenje seoskog turizma, obogaćenje turističke ponude grada i širenje turističkog prometa sa užeg na šire gradsko područje. Neki Banjalučani su, istražujući ljepote grada, odlučili da sami pokrenu neku vrstu mikroturizma i na taj način započnu sopstveni biznis - naglasili su iz Turističke organizacije.

Statistika pokazuje da ni praznici u decembru i januaru nisu mnogo pomogli oporavku domaćeg turizma.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, nije evidentiran povećan broj posjeta turista za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, jer je broj dolazaka i noćenja u decembru 2020. pao za 65 odsto u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Strani turisti

Zbog velikog broja zaraženih turisti su manje posjećivali grad, jer su preporuke Republičkog štaba za vanredne situacije išle u pravcu izbjegavanja okupljanja i boravka na lokacijama sa većim brojem ljudi.

- Oko 48 odsto od svih noćenja na području grada inače ostvare strani turisti. Pad posjećenosti u hotelima se može dovesti u direktnu vezu sa zatvaranjem granica, s tim da moramo naglasiti da je bio značajan pad noćenja i broja domaćih turista - ističu iz Turističke organizacije grada i dodaju da su do sada najlošiji mjeseci bili april i maj, kada je većina ugostiteljskih objekata stavila katanac na bravu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana