Dom Rada Vranješević proslavio krsnu slavu: Igrali i pjevali u čast Svetog Nikole

Jasmina Perišić
Dom Rada Vranješević proslavio krsnu slavu: Igrali i pjevali u čast Svetog Nikole

Banjaluka - Mališani Dječijeg doma "Rada Vranješević" upriličili su juče prigodan kulturno-zabavni program povodom krsne slave ove ustanove Svetog Nikole.

Više od 70 zvanica uživalo je u igri, pjesmi, recitacijama i glumačkim mini-rolama mališana. Osim burnim aplauzima, gosti su štićenike Doma obradovali nikoljdanskim paketićima uz lijepe želje za nastupajuće praznike.

Ministar porodice, omladine i sporta RS Jasmina Davidović kazala je da je došla u Dom da pruži podršku djeci kako bi znala da nisu zaboravljena.

- Činimo sve da toj djeci bude dobro, ali smatram da bi svi trebalo da ulože još veći napor kako bi ih sutra, kada izađu iz doma dočekalo zaposlenje. Dovoljno su uskraćeni jer su rasli bez roditelja i treba im dati posebnu podršku. Naše ministarstvo im je ove godine odobrilo 3.000 KM za matursku garderobu, ali i 10.000 KM za renoviranje vrtića Doma koji se nalazi u prizemlju i u koji će moći da stane od 50 do 80 djece - rekla je Davidovićeva.

Dodala je da bi u tom vrtiću mogla da se zaposle djeca iz Doma koja završe fakultet za predškolsko vaspitanje.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Branka Sladojević rekla je da u Domu trenutno boravi 92 zadovoljne djece.

- Prošle godine smo donijeli strategiju za unapređenje socijalne zaštite djece bez roditeljskog staranja i zajedno sa zaposlenima u Domu radićemo na većoj podršci za djecu. Djeca napuštaju sistem i nakon školovanja treba da se vrate u svoje lokalne zajednice. Pojačaćemo programe do njihovog potpunog osamostaljenja kako djeca ne bi ostala bez socijalne podrške - rekla je Sladojevićeva.

Direktor Dječijeg doma "Rada Vranješević" Vladimir Kajkut zahvalio je gostima, ali i ustanovama i donatorima koji pomažu njegov rad.

- Nekima od gostiju sa kojima imamo najužu saradnju uručili smo poklone i zahvalnice. Posebno smo zahvalni pojedinim privatnim zdravstvenim ustanovama koje su se same ponudile da nam potpuno besplatno pružaju svoje usluge - rekao je Kajkut.

Pokloni

Jasmina Davidović rekla je da će Ministarstvo porodice, omladine i sporta povodom Nikoljdana darovati poklonima djecu u drugim ustanovama u Banjaluci, ali i širom Republike Srpske.

- Što se tiče Banjaluke, uskoro ćemo paketiće odnijeti i mališanima Centra "Zaštiti me" i Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora - rekla je Davidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana