Dok ovjere knjižicu, pauk odnese auto

Vesna Popović
Dok ovjere knjižicu, pauk odnese auto

Banjaluka - Pauk služba je prošle godine svakodnevno intervenisala u ulicama Zdrave Korde i Sime Matavulja.

Osim toga, "pauk" ima pune ruko posla i u Vidovdanskoj i Jevrejskoj ulici, gdje vozači takođe ostavljaju automobile mimo propisa.

Vozači tvrde da je najveći problem to što u ovom dijelu grada nema dovoljno parking mjesta.

Ipak, kako kažu, automobili se nikako ne bi smjeli ostavljati na ulici, ali uvijek ima pojedinaca koji krše ta pravila.

- Ima nas svakakvih. Ako ja mogu parkirati automobil na parkingu, zašto to ne može i neko drugi - rekao je vozač Zoran Obradović i dodao da je zbog ostavljanja automobila na ulicama ugrožena bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Sličnog mišljenja je i njegov sugrađanin Dragan Abutović, koji je rekao da je često ulicom Zdrave Korde nemoguće voziti zbog automobila parkiranih na ulici.

- Rješenje je da budu izgrađena nova parking mjesta, ali nema slobodnog prostora u blizini - rekao je Dragan Abutović.

Kristina Novaković, koja svakodnevno prolazi ulicom Zdrave Korde, kaže da ova ulica u popodnevnim časovima izgleda kao pravo parkiralište, te je dodala da su možda potrebne i strože kazne za nesavjesne vozače.

- Vozači ostavljaju automobile i odlaze da ovjere knjižice i obave druge poslove. To svara velike probleme drugim vozačima koji tu svakodnevno voze - rekla je Novakovićeva i dodala da problem parkiranja u ovim ulicama treba što prije riješiti.

U ulicama Zdrave Korde i Sime Matavulja smješten je veliki broj institucija i to Fond zdravstvenog osiguranja RS, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranja RS, Zavod za transfuzijsku medicinu RS, Dom zdravlja Banjaluka sa Službom hitne pomoći, te dio službi Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka, kao i veliki broj stambenih zgrada.

Iako su od početka godine u gradu premještena 273 vozila i započet proces premještanja nad 55 vozila, nadležni tvrde da se situacija, kada je u pitanju nepropisno parkiranje u gradu, poboljšala.

- U 2014. godini je za 25 odsto manje vozila premješteno u odnosu na godinu ranije - rekao je šef Odsjeka za parkinge i garaže Branimir Papić i dodao da je lani premješteno 1.825 vozila, te da započeto premještanje 401 vozila.

Pauk služba je od početka ove godine inkasirala u gradsku kasu 17.540 KM, lani 118.830 KM, a 2013. godine 155.780 KM.

Kazne

Za premještanje vozila na udaljenosti do dva kilometra od mjesta deponovanja vozila plaća se kazna od 40 KM, dok se za udaljenost od dva do deset kilometara plaća 60 KM. Premještanje vozila na udaljenosti preko deset kilometara od mjesta deponovanja vozila košta 90 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana