Dodjela aprilskih nagrada u novembru?

Aleksandar Stojanović
Dodjela aprilskih nagrada u novembru?

BANjALUKA - Dobitnici najviših gradskih priznanja, aprilskih nagrada, povodom Dana grada, 22. aprila, izvjesno je, neće biti izabrani tog datuma, a u narednom periodu trebalo bi da bude odlučeno kada će biti izabrani laureati.

Kako “Glas Srpske” saznaje, razmatra se nekoliko mogućnosti, a jedna od njih je da najviša gradska priznanja budu dodijeljena 21. novembra, povodom drugog Dana grada, godišnjice oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu.

Predsjednik Komisije za izbore i imenovanja Stanislav Palija kazao je da još nema mnogo informacija, ali da je izvjesno da većina manifestacija neće biti održana do jeseni, pa se ne može očekivati ni da nagrade budu podijeljene prije tog roka.

- Razmatramo više opcija. Jedna od njih je da nagrade dodijelimo 21. novembra, za drugi Dan grada, ali to još ništa nije zvanično. Kad se smiri situacija, Komisija će se sastati i odlučićemo koja je opcija najrealnija - kazao je Palija.

Iz Skupštine grada rekli su da će, kad se za to stvore uslovi, biti održana i sjednica gradskog parlamenta na kojoj bi se odlučivalo o dobitnicima nagrada, ali da je sada sve neizvjesno.

- Postoji mnogo opcija, pa čak i to da ove godine nagrade ne bude dodijeljene, ali nastojaćemo da do toga ne dođe i da pronađemo najbolje rješenje. Razmišljamo i o tome da proglasimo dobitnike, pa da ključevi grada i plakete budu dodijeljeni kada to okolnosti dopuste - kazali su iz Skupštine grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić podsjetio je da su sve manifestacije otkazane, pa tako i obilježavanje Dana grada, te da će o mogućem poništenju dodjele ili pomjeranju odlučivati naknadno.

- Trenutno se bavimo virusom i to nam je najveća preokupacija. Kandidati su izabrani već u februaru, a konačnu riječ daje Skupština, koja trenutno ne može da zasjeda. Kada se smiri situacija, i o tome ćemo razmišljati - kazao je Radojičić.

Za najznačajniju nagradu “Ključevi grada” sa poveljom počasni građanin kandidovani su episkop banjalučki Jefrem, tehnički direktor Fabrike obuće “Bema” Marinko Umičević, te ljekari Siniša Subotić i Tamara Kovačević Preradović.

  21. novembar

Povodom stogodišnjice ulaska srpske vojske u Banjaluku u Prvom svjetskom ratu, pokrenuta je inicijativa da se 21. novembar, pored 22. aprila, takođe obilježava kao Dan grada, a ta inicijativa potvrđena je u februaru prošle godine na Skupštini grada.

- Banjaluka je tada prvi put oslobođena nakon stotina godina pod različitim okupatorima i mislim da taj dan zaslužuje da se slavi jednako kao 22. april - kazao je tada Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana