Dodik: Ulazak srpske vojske u Banjaluku donio slobodu za sve narode

Srna
Dodik: Ulazak srpske vojske u Banjaluku donio slobodu za sve narode

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je 21. novembar 1918. jedan od svjetlijih datuma u istoriji Banjaluke i srpskog naroda, te da je ulazak srpske vojske u ovaj grad značio slobodu za sve narode na ovom području.

Dodik je naglasio da srpski narod mora i treba da njeguje tradiciju obilježavanja velikih istorijskih događaja.

-U Banjaluci se danas klanjamo sjenima oslobodilaca iz Prvog svjetskog rata. To je naša sveta dužnost prema precima koji su oslobodili ovaj grad i to mora da se zna, da stalno podsjećamo na ovu istorijsku činjenicu. Nakon dugo vremena, Srbi su se vratili svom nacionalnom i državnom pitanju, danas smo integrisani, te Republika Srpska i Republika Srbija zajedno obilježavaju značajne događaje iz naše istorije - rekao je Dodik za Srnu.

Jedan od tih značajnih događaja za srpski narod, rekao je Dodik, svakako je i 21. novembar 1918. godine datum kada je oslobođena Banjaluka u Prvom svjetskom ratu.

-Poslije pet vijekova okupacije i ropstva srpski narod je konačno dočekao slobodu. Sloboda je došla u Banjaluku i 22. aprila 1945. godine, nakon četiri godine fašističke okupacije, a zatim se ponovo morala braniti i odbraniti u periodu od 1991-1995. godine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu - naveo je Dodik, ukazavši na veliku žrtvu koju su Srbi kao slobodarski narod podnijeli u proteklim ratovima.

On je naglasio da bi mlade generacije kroz istoriju trebalo da nauče i da nikada ne zaborave borbu srpskog naroda za slobodu, čija je cijena samo u Prvom svjetskom ratu bila 1,3 miliona poginulih Srba.

U Banjaluci će danas, u organizaciji odbora vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, biti obilježene 104 godine od ulaska srpske vojske u ovaj grad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana