Dodik o kući Milanovića: Grad doveo Vladu u zabludu, moguće milionske tužbe (VIDEO)

Srna
Foto: RTRS

BUDIMPEŠTA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da obnova kuće Milanovića u Banjaluci ima veliki značaj za kulturu i umjetnost u tom gradu, ali da je zatečen informacijom da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Dodik je istakao da je Vlada Republike Srpske, uvažavajući Grad Banjaluku, povećala stepen saradnje sa gradskom upravom, te da je to rezultiralo činjenicom da su odobrena sredstva koja su planirana za taj projekat još u ranijem periodu.

"Nesumnjivo da obnova kuće Milanovića ima veliki značaj za kulturu i umjetnost u Banjaluci, ali ne mogu da vjerujem da je neko doveo u zabludu Vladu Republike Srpske, te da to nije u vlasništvu Banjaluke, jer ako je zemljište neriješeno, ne možete ni da izdate građevinsku dozvolu, a ako nemate građevinsku dozvolu, sve što ste uradili je ilegalno i na ivici kriminala", rekao je Dodik novinarima u Budimpešti.

On je rekao da je zatečen, ako je sve to tačno, te da je velika neodgovornost da se ulaže u imovinu koja je tuđa.

"To je sve još nedefinisano, a čuli smo i da postoji problem jer porodica traži određena prava. Na taj način dovesti Vladu Republike Srpske u zabludu je ozbiljan problem. Pozive iz opštine smatramo ozbiljnim, a opština je dužna da obezbijedi građevinsku dozvolu, te da raspiše tender, a to ne možete ako nisu riješeni imovinski odnosi", naglasio je Dodik.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je ranije da je Vlada izdvojila 4,5 miliona KM iz republičkog budžeta za obnovu kuće Milanovića u Banjaluci, podsjetiviši da je podsjetila da je Vlada ranije donijela odluku da izdvoji ova sredstva za obnovu Kuće Milanovića, najstarijeg objekta u gradu.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose Dragan Stanković rekao je da Grad Banjaluka nije mogao da donese građevinsku dozvolu za rekonstrukciju kuće Milanovića zato što nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

"Pravobranilaštvo kao zakonski zastupnik Grada Banjaluke je u banjalučkoj Područnoj jedinici Republičke uprave za geodetske imovinske-pravne poslove podijela zahtjev za rješavanje po članu 330 člana Zakona o stvarnim pravima jedinstvo objekta i zemljišta kad je u pitanju kuća Milovanovića", rekao je Stanković.

Povezane vijesti

Kuća Milanovića večeras otvara svoja vrata u novom ruhu

Stojičić: Niko iz Ministarstva nije pozvan na otvaranje kuće Milanovića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana