Dobrovoljni davaoci krvi pokazali da su jači od svih prepreka: Humani i pod maskama

Maja Stanojević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Akciji dobrovoljnog darivanja krvi, koja je juče upriličena u prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta, odazvalo se 40 mladih ljudi, pokazavši ovim činom da je želja za humanošću jača od svih prepreka pa i od pandemije.

Ovo je rekla za “Glas Srpske” sekretar GO Crvenog krsta Željkica Ilić i dodala da je od ukupnog broja prijavljenih njih 27 ispunilo sve zdravstvene uslove za darivanje dragocjene tečnosti.

- Riječ je o akciji našeg aktiva koju organizujemo da bismo pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija - pojasnila je Ilićeva.

Prema njenim riječima, epidemiološka situacija osjetno je uticala na akciju. Ipak, situacija sa virusom korona pokazala je koliko su odgovornost i zajedništvo značajni, što su prepoznali mladi davaoci.

- S obzirom na veliki uticaj pandemije virusa korona, veoma smo zadovoljni odzivom, jer je svaka doza krvi zlata vrijedna. Veoma smo zahvalni i onima koji su imali jaku želju da daruju krv, ali to nisu mogli da učine zbog zdravstvenih poteškoća. Nadam se da će drugi put imati više sreće - kazala je Ilićeva.

Kako je istakla, redovno se organizuju ovakve akcije, jer je davalaštvo krvi jedna od najvažnijih aktivnosti Crvenog krsta. Epidemiološke mjere nisu spriječile mnoge humaniste da se odazovu ovoj akciji pa im nisu smetale ni maske.

- U prostoriji gdje se daruje krv strogo se poštuju epidemiološke mjere, akcije su organizovane u manjim grupama od 15 ljudi na svakih sat vremena, uz obaveznu distancu, dezinfekciju ruku i nošenje zaštitnih maski i rukavica - rekla je Ilićeva.

Prema njenim riječima, redovno se organizuju jesenje i proljećne akcije darivanja krvi sa učenicima završnih srednjih škola.

- Do sada su učenici svih škola prisustvovali akciji darivanja krvi, osim gimnazijalaca, koji će imati priliku da pokažu svoju humanost 9. aprila, kada planiramo da organizujemo akciju za đake ove škole - najavila je Ilićeva.

Jedan od dobrovoljnih davalaca krvi, Dalibor Tanasković izrazio je želju da po drugi put učestvuje u ovoj humanoj misiji.

- Drago mi je da mogu da prisustvujem ovom činu, jer svaka doza krvi nekome znači mnogo - rekao je Tanasković.

Empatija je riječ koja je životna vodilja i za Marinu Mučalović, u čijoj je porodici dobrovoljno darivanje krvi postalo tradicija.

- Ovo je prvi put da dajem krv. Stariji brat, koji redovno prisustvuje akcijama je u meni probudio motivaciju da i ja postanem dobrovoljni davalac. Drago mi je što činim humano djelo i što će nekome moja doza krvi sigurno pomoći - kazala je Mučalovićeva.

Mladi humanisti su poručili da svojim primjerom žele da podstaknu sugrađane da i oni postanu dobrovoljni davaoci.

Uslovi

Svi koji se odluče da darivanjem krvi pomognu drugima, treba da ispune određene zdravstvene uslove.

- Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba od 18 do 65 godina kod koje ljekarskim pregledom i provjerom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, bude utvrđeno da davanje krvi neće ugroziti ni nju, ni osobu kojoj bi se ta krv dala - objasnila je Željkica Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana