Dobrotvori čuvaju seoske škole u Borkovićima i Bistrici

Jasmina Perišić
Dobrotvori čuvaju seoske škole u Borkovićima i Bistrici

Banjaluka - Dva objekta područne Osnovne škole "Miroslav Antić" koju pohađaju djeca iz Borkovića i Bistrice biće osavremenjena zahvaljujući dobrotvorima. Radovi su u toku, a u sanaciju fiskulturne sale i mokrih čvorova biće uloženo 26.000 maraka.

- Rade Jović je prvi ponudio da o svom trošku zamijeni kompletan parket u fiskulturnoj sali u Bistrici. Sala je bila u veoma lošem stanju i u njenu adaptaciju biće uloženo više od 6.000 maraka. Njegovim stopama je krenuo i Dalibor Višić koji je finansirao sanaciju krova područne škole u Borkovićima i kompletno renoviranje mokrih čvorova u školi u Bistrici. Ova donacija je bila najveća i iznosila je 15.000 KM - rekao je direktor OŠ "Miroslav Antić" Zoran Šmugović.

U područnoj školi ističu da se u akciju obnove škola uključio i Drago Kremenović.

- On je u zamjenu stakala na prozorima i na fiskulturnoj sali u Bistrici uložio 3.000 maraka. Svoj doprinos obnovi škola dali su i Dragan Ritan i mnogi drugi koji su za radove dali koliko su mogli. Svima njima smo zahvalni, prije svega, naši đaci, a onda i rukovodstvo škole jer ovo što su uradili za nas je mnogo - kazao je Šmugović.

Osnovna škola "Miroslav Antić" u Bistrici, kao i dvije područne u Borkovićima i Pervanu, imaju ukupno 234 đaka, jer većina roditelja djecu upisuje u škole u gradu.

- Dobrotvori su se rukovodili idejom da se seoske škole ne gase, već da privuku veći broj đaka. Njihova želja, kao i nas prosvjetnih radnika, je da djeca sa ovog područja ne prolaze pored škole i putuju daleko od svojih kuća da bi se obrazovali kada to mogu i ovdje. Sada će imati mnogo bolje uslove - naglasio je Šmugović.

Još je dodao da su nastavni kadar i sama nastava kvalitetni.

- Sa renoviranjem objekata đacima će sada boravak u školi ne samo biti prijatniji, već i mnogo uslovniji. U svemu ovome mnogo nam je pomogao i Školski odbor - zaključio je Šmugović.

Odbornik u Skupštini grada Nenad Talić kaže da se rado uključio u rješavanje problema područnih škola.

- Treba poštovati pravila upisne politike i djecu upisivati u škole u mjestima u kojima žive. Posebno sam osjetljiv kada su u pitanju područne škole koje imaju jako kvalitetnu nastavu, ali ih roditelji mališana zbog predrasuda gase - kazao je Talić.

Đaci

Zoran Šmugović je rekao da je ove godine svega 16 prvačića upisano u tri područne škole.

- Imamo jako mali broj đaka, zbog čega nam je svima žao, ali u ovoj školskoj godini smo dobili i četiri nova koji su se prebacili iz škole u gradu i vratili tamo gdje pripadaju. Sad ne moraju da putuju daleko od kuća da bi pohađali nastavu - kazao je Šmugović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana