Dobra dnevnica od šumskih plodova

Danijela Stokanić
Dobra dnevnica od šumskih plodova

Banjaluka - Da bi popunili rupe u kućnim budžetima, sve više Banjalučana se okrenulo sakupljanju puževa i šumskih plodova, od čega dnevno mogu zaraditi i do 100 maraka.

Prethodni period išao je naruku sakupljačima puževa koji trljaju dlanove zbog dobre zarade. Po okolnim livadama, brdima na periferiji grada proteklih dana moglo se vidjeti na desetine građana sa štapom i kesom u rukama. Otkupljivači puževa za kilogram ovih životinja plaćaju od 1,20 do 1,50 KM.

Banjalučanka Milena Stevanović, koja je već neko vrijeme nezaposlena, kaže da kada su vremenske prilike pogodne, sa dosta vlage, uz pomoć djece za dva do tri sata može da sakupi i do 20 kilograma puževa.

- Imam troje djece, samo suprug radi, a ja sam ostala bez posla na kome su mi za godinu i po isplaćene svega dvije plate. Hvala bogu pa puževa ove godine ima na pretek. Sakupljajući puževe zaradimo solidnu dnevnicu i nama više i ne treba - rekla je Stevanovićeva.

Dodala je da je prethodnih godina viđala komšije kako sakupljaju puževe po Poniru i Starčevici i pomalo se čudila.

- Sad vidim da to nije čudno, već korisno. U početku sam u "berbu" išla sama, ali sad kad sam vidjela da to nije nimalo naporan posao, povela sam i djecu - kazala je Stevanovićeva dodajući da će, poslije sakupljanja puževa, krenuti i branje gljiva.

Penzionerka Marija Ristić kaže da se već uhodala u ovom poslu.

- Odem rano izjutra, već znam gdje se može naći najviše puževa, gljiva i šumskih jagoda. Dnevno mogu da zaradim najmanje 20 maraka, a otkupljivači novac najčešće daju odmah po predaji robe. Oni koji se duže bave ovim poslom mogu mnogo više da zarade - kazala je Ristićeva.

Dodala je da joj je jedan čovjek pričao da je nedavno samo za nekoliko časova sakupio više od 50 kilograma puževa.

Otkupljivač puževa i drugih šumskih plodova Dejan Milaković je istakao da je interesovanje građana za ovu vrstu posla iz godine u godinu sve veće zbog teške finansijske situacije.

- Puževe po kilogramu plaćamo 1,20 KM, dok za gljive izdvajamo od pet do 10 maraka, sve zavisi od tržišta. Trenutno je u jeku otkupljivanje šumskih jagoda, a cijena je osam maraka po kilogramu - kazao je Milaković.

Dodao je da su u aprilu i maju ove godine otkupili 50 tona puževa.

Izvoz

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH ističu da je lani iz BiH ukupno izvezeno 791.908 kilograma puževa ukupne vrijednosti 8.929.984 KM.

- Puževi su izvoženi u Francusku, Rumuniju, Italiju i Srbiju - dodao je portparol UIO Ratko Kovačević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana