“Djeca sunca” pripremaju prvu zbirku poezije

Jelena Tanacković
“Djeca sunca” pripremaju prvu zbirku poezije

BANjALUKA - Članovi Književnog kluba “Djeca sunca”, koji djeluje u okviru Daun sindrom centra Banjaluka, vrijedno pripremaju svoju prvu poetsku zbirku, a kroz tekstove će publici prenijeti emocije i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” direktor Daun sindrom centra Banjaluka, Zoran Jelić i dodao da će zbirka imati svojevrstan međunarodni pečat.

- Osobe sa Daunovim sindromom iz Rusije, Srbije, Češke, Crne Gore i Republike Srpske pišu pjesme kako bi napravili prvu ediciju koja će se izdati pod pokroviteljstvom ambasadora osoba sa Daunovim sindromom, prof. dr Vlade Đajića - rekao je Jelić.

Dodao je da imaju namjeru da uvećaju književni klub.

- U ekspresivnim art terapijama naši članovi imaju poetske terapije, iz čega se stvorila ideja da naprave književni klub - pojasnio je Jelić. Dodao je da je njihove pjesme slušao i poznati srpski glumac i režiser Dragan Bjelogrlić.

Prema Jelićevim riječima, značaj kreativnih radionica, odnosno poetske terapije jeste da osoba sa Daunovim sindromom iskaže nakupljeni dugogodišnji osjećaj i da progovori srcem i dušom.

- Tekstovi se baziraju na ljubavi, a ljubav jeste ono što je oko nas. Osobama sa Daunovim sindromom je na neki način otežano da izraze ljubav, da se vole, jer ih je stigma razorila - kazao je Jelić.

Dodao je da će u organizaciji Ministarstva zdravlja Srpske u novembru biti održana prva konferencija, koja bi trebalo da preraste u međunarodni kongres, na kojoj će se prvi put govoriti o seksualnosti osoba sa Daunovim sindromom.

- Koliko god da ih pripremamo za samostalan život toliko moramo da pripremimo i okolinu, da im probudimo svijest i srušimo sve predrasude, jer su osobe sa Daunovim sindromom, prije svega, ljudi. Oni mogu da budu glumci, slikari i poete, a uz to sve potrebno je i da se vole, baš kao i svi ostali - kaže Jelić.

Dodao je da je tema seksualnosti kod osoba sa Daunovim sindromom tabu u našem društvu.

- O njoj se ne iznose stavovi, ni pozitivni ni negativni. Daun sindrom centar Banjaluka stupio je u kontakt sa bračnim parom koji je uspio da sruši predrasude okoline. U bračnoj zajednici su 35 godina i pravi su primjer da osobe sa Daunovim sindromom mogu da normalno žive i rade, bez ikakvih stigmi. Zbog tih razloga kada počnu da pišu oni se baziraju na ljubav jer to je ono što im je zabranjeno - kazao je Jelić. 

Foča

Članovi Daun sindrom centra putuju u Foču na sedmodnevne radionice i aktivnosti, koje se organizuju u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Foči.

- Studentima defektologije prikazaćemo film “Neki novi brodvej”, a u sklopu aktivnosti imaćemo i sportske igre i takmičenja, kao i edukacije. Ono što nas raduje jeste to da će osobe koje su obučene za kuhare i konobare moći da pokažu šta znaju - rekao je Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana