“Djeca sunca” mogu sve, ako im se da šansa

Tamara Bubnjević, Jelena Stojišić
“Djeca sunca” mogu sve, ako im se da šansa

BANjALUKA - Članovi “Daun sindrom centra” obilježili su u petak tri značajna datuma, 12 godina od osnivanja udruženja, pet godina od pokretanja programa socijalne rehabilitacije i godinu otkako su postali ustanova socijalne zaštite.

Tim povodom “djeca sunca” su upriličila svečanost sa bogatim kulturno-zabavnim programom u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Prisutnima su pjevali na engleskom jeziku, na šta su posebno bili ponosni, a i prezentovali su kratke filmove o “Tri jubileja”, “Osamostaljivanju i radnom osposobljavanju osoba sa Daunovim sindromom” i “Ekspresivnim Art terapijama”.

Direktor “Daun sindrom centra” Zoran Jelić izjavio je da su tokom pandemije neprekidno radili sa svojim članovima i da su tokom tog perioda uveli dodatne radionice.

- Pandemija je za nas postala prilika, jer su članovi bili u radnom odijelu i uspjeli smo da onlajn konekcijom pošaljemo sliku na sve kontinente. Imali smo uključenja iz Srbije, SAD, Norveške, Rusije, Crne Gore te Hrvatske - rekao je Jelić. 

Poručio je da su osobe sa Daunovim sindromom srećne kada se društvo postavi prema njima kao i prema drugim ljudima.

- Naše članove osposobljavamo za posao konobara, kuvara, pčelara, travara i voćara. Osobe sa Daunovim sindromom mogu sve, ako im se pruži šansa - kazao Jelić

Dodao je da je kroz centar za socijalnu rehabilitaciju prošlo do sada 60 osoba, računajući i 15 iz Srbije.

Iskrene čestitke povodom godišnjica uputili su prijatelji centra iz cijelog svijeta, a članovi su se posebno obradovali kada je prikazan video u kojem im se obraćaju glumci  Branka Katić i Tarik Filipović kao i svestrani umjetnik  Nikola Kolja Pejaković.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić istakao je da je saradnja sa ovim centrom na visokom nivou godinama.

- Cilj nam je da pomognemo osposobljavanju osoba sa Daunovim sindromom da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, jer oni i te­ kako mogu dati svoj pečat društvu - rekao je Pašalić.

Dodao je da je zbog toga  ministarstvo obezbijedilo plastenike gdje članovi ovog udruženja mogu proizvoditi povrće, a obezbijeđene su im i košnice, kao i sadnice za voćarsku proizvodnju.

Zahvalnice

Predsjednik i članovi “Daun sindrom centra” dodijelili su zahvalnice ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisu Pašaliću, zdravlja  Alenu Šeraniću i pravde Antonu Kasipoviću. Ambasadoru osoba sa Daunovim sindromom Vladi Đajiću u znak zahvalnosti poklonili su sliku.

- Kada sam postajao ambasador ove djece, mislio sam da ja pomažem njima, ali oni su puno toga mene naučili. Svi smo na neki način limitirani i treba da uživamo u onom što imamo i da njegujemo ljubav, emocije i zdravlje - rekao je Đajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana