Djeca grade mostove prijateljstva

Jasmina Perišić
Djeca grade mostove prijateljstva

Banjaluka - Djeca treba da međusobno šire prijateljstvo, da upoznaju i cijene kulturološke i vjerske različitosti kako bi između sebe gradili mostove, a ne zidove.

Poruka je ovo kojom su učenici Osnovne škole "Ivo Andrić" juče dočekali goste, vršnjake i nastavnike Osnovne škole "Brčanska Malta" iz Tuzle.

Banjalučki mališani biće dva dana domaćini Tuzlacima u uzvratnoj posjeti. U krajišku ljepoticu doputovalo je 13 osnovaca i tri nastavnika iz prijateljske škole u Tuzli. Posjeta je organizovana u okviru projekta "Škole za mir", čiji je cilj da umrežava škole i širi ljubav, toleranciju i mir među mladima.

Direktor OŠ "Ivo Andrić" Željka Opačić izjavila je da su i Tuzlaci krajem marta bili domaćini osnovcima iz Banjaluke te da je saradnja ove dvije škole na visokom nivou.

- Ovo nije prvi put da učestvujemo u sličnim projektima koji puno znače djeci. Na ovaj način djeca stiču nova poznanstva, druže se i upoznaju sa različitim nastavnim programima i međusobnim različitostima. Potrudićemo se da budemo dobri domaćini, jer su i oni nama to zaista bili - rekla je Opačićeva.

Direktor OŠ "Brčanska Malta" Sabina Jogunčić kaže da ovaj projekat datira još od 2012. godine, kada je njihova škola prvi put posjetila osnovce u Novom Sadu.

- Htjeli smo da zbližimo djecu iz Srbije i BiH i tada smo 50 učenika odveli u Novi Sad. Novosađani su nam takođe uzvratili posjetu, a sada su na red došli i prijatelji iz Banjaluke. Djeca će se družiti i otvoreno govoriti o svojim religijama s ciljem da ih naučimo da poštuju različitosti - kazala je Jogunčićeva.

Učenica šestog razreda OŠ "Brčanska Malta" Ema Sabetović zahvalila je učenici Lejli Đuzel, kod koje će boraviti dok je u gradu na Vrbasu.

- I mojim roditeljima i meni je veoma drago što sam došla u Banjaluku. Oni vole da se družim i imam što više drugara. Uzbuđena sam, jer nikada ranije nisam bila ovdje i jedva čekam sve da vidim i lijepo se provedem - rekla je Sabetovićeva.

Učenik osmog razreda OŠ "Ivo Andrić" Nikola Čolić ugostio je vršnjaka Anesa Hadžića.

- Drago mi je što je Anes došao da i ja njega ugostim i pokažem mu znamenitosti Banjaluke. Meni je u Tuzli bilo lijepo. Učestvovali smo i u njihovoj nastavi i primijetili da imaju malo drugačije predmete. Obišli smo grad i probali kebab i sladoled - rekao je Čolić.

Priredba

Oko stotinjak učenika OŠ "Ivo Andrić" učestvovalo je u priredbi upriličenoj povodom dočeka Tuzlaka.

- U priredbi je učestvovao veliki i mali hor, recitatorska sekcija, folklorna grupa, orkestar i dvije ritmičke sekcije. Na ovaj način smo poželjeli dobrodošlicu našim gostima - reka je Željka Opačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana