Đajić, Bojić: Svjetski rezultati na kardiohirurgiji UKC-a

SRNA
Đajić, Bojić: Svjetski rezultati na kardiohirurgiji UKC-a

BANjALUKA - Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske uvijek će imati podršku Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", a zahvaljujući zajedničkom radu na Klinici za kardiohirurgiju UKC-a je do sada obavljeno više od 150 operacija, sa smrtnošću ispod jedan odsto, rekao je direktor ovog instituta Milovan Bojić.

Bojić je naglasio da može da posvjedoči napretku Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, kao i Klinike za kardiohirurgiju. "Institut, koji je kao naučna ustanova prepoznat i u evropskim okvirima, daje snažnu podršku i podsticaj Klinici za kardiovaskularnu medicinu, kardiohirurgiju, kardiologiju i svim drugim medicinskim granama kako bi UKC Srpske bio još uspešniji", izjavio je Bojić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa direktorom UKC-a Vladom Đajićem, kojeg je ocijenio kao najboljeg direktora.

Đajić je zahvalio Bojiću i timu ljekara Instituta što su omogućili da pacijenti mogu da budu operisani u Banjaluci, te istakao izuzetne rezultate zajedničkog rada.

On je ocijenio da je obavljenih 150 operacija sa smrtnošću ispod jedan odsto - svjetski rezultat.

"Imamo odlične sale, opremu, ali ono što je najvažnije, odlične stručnjake iz bratske Srbije, koji ne samo da omogućavaju liječenje naših pacijenata, već i edukaciju našeg mladog kadra", rekao je Đajić i najavio da će kardiohirurgija, ali i sve druge medicinske grane u UKC-u, uskoro biti na nivou najvećih svjetskih zdravstvenih centara.

Načelnik Klinike za kardiohirurgiju u UKC-u Nikola Šobot rekao je da je nastavljen kontinuitet zajedničkog rada i da se zahvaljujući tome svakodnevno postižu dobri rezultati. "Svakodnevno operišemo pacijente, pružamo vrhunske usluge i zahvaljujem timu ljekara sa Dedinja", rekao je Šobot i zahvalio direktorima Bojiću i Đajiću.

Anesteziolog Siniša Jagodić rekao je da je sinoć obavljena operacija pacijenta koji je bio suočen sa smrtnim ishodom, pa je primijenjena metoda privremene mehaničke potpore funkciji srca, koja će mu omogućiti vrijeme da se oporavi.

"To je urađeno zahvaljujući najsavremenijem urađaju koji je nabavljen na UKC-u i nadamo se da će oporavak pacijenta ići u najboljem smjeru", rekao je Jagodić. Ljekar Miodrag Perić sa Instituta "Dedinje" rekao je da su rezultati koji su postignuti izvanredni, te istakao da je riječ o teškim i komplikovanim slučajevima.

"Ovakvim rezultatima se mogu pohvaliti svjetski klinički centri", rekao je Perić. Operacije na Klinici za kardiohirurgiju su izvedene uz podršku Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Sremska Kamenica. Prva kardiohirurška operacija izvedena je 6. juna 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana