Đaci sa područja Bistrice do škole idu pored škole

Jasmina Perišić
Đaci sa područja Bistrice do škole idu pored škole

Banjaluka - Osnovna škola "Miroslav Antić" u Bistrici, kao i dvije područne u Borkovićima i Pervanu, imaju ukupno 235 đaka, jer sve veći broj roditelja sa tog područja svoje prvačiće upisuje u Osnovnu školu "Sveti Sava" na Laušu. Zato su učionice pomenute gradske škole pune jer tu nastavu pohađa 1.305 đaka.

Direktor OŠ "Miroslav Antić" u Bistrici Zoran Šmugović kaže da ova škola, kao i obližnje dvije škole koje se nalaze u Borkovićima i Pervanu, ispunjava sve uslove za kvalitetnu nastavu, ali da roditelji vjerovatno zbog pomodarstva žele da im djeca pohađaju školu u gradu.

- Svake godine se smanjuje broj učenika. Oko 70 odsto đaka sa našeg upisnog područja pohađa OŠ "Sveti Sava" na Laušu. Ako se ovako nastavi, gdje ćemo dogurati. Škola u Bistrici u svih devet razreda ima 81, u Borkovićima 105, a u Pervanu svega 49 učenika - rekao je Šmugović.

Naglasio je da bi se, prema procjenama koje je rukovodstvo škole dobilo od Gradske uprave, ove godine na području Bistrice trebalo upisati 30 prvačića.

- Naše škole su lijepe i prostrane, sa velikim dvorištem, parkom i sportskim terenima. Imamo centralno grijanje i zdravo okruženje, pa stvarno ne vidim razlog zbog kojeg roditelji djecu vode do 12 kilometara udaljenijih učionica. Do škole prolaze pored škole - smatra Šmugović.

Naglasio je da zakon nalaže da se upisna područja poštuju i da se djeca upisuju u onu školu čijem upisnom području pripadaju.

- Nije u pitanju samo opstanak škole već funkcionisanje cjelokupne lokalne zajednice, jer ako odu djeca, kome ostaju zajednica i njeni objekti - kazao je Šmugović.

Direktor OŠ "Sveti Sava" Miroslav Popržen kaže da je  razgovarao sa upravom škole u Bistrici u vezi sa ovim problemom.

- Bili su mi u posjeti i uprava škole i ljudi iz Savjeta MZ Bistrica. Poštujem upisnu politiku, ali kod upisa djece mjerodavna je potvrda o prebivalištu iz CIPS-a. Ako je prebivalište prvačića na području naše škole, mi ga moramo upisati - rekao je Popržen i dodao da je moguće da neki roditelji iz ovakvih razloga prijavljuju drugo mjesto boravka.

Naglasio je da smatra da roditelji ovakvim postupcima ne čine velike usluge djeci.

- Mi imamo 1.305 đaka, pa kada realno sagledamo situaciju, smatram da je nastava u ovim područnim školama možda čak i kvalitetnija od naše. Nije isto kada vam dijete prati nastavu sa 15 drugih učenika i sa 25 - smatra Popržen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana