Đaci OŠ “Branko Ćopić” aktivni u brojnim projektima: Mali ekolozi brinu o životnoj sredini

J. K.
Đaci OŠ “Branko Ćopić” aktivni u brojnim projektima: Mali ekolozi brinu o životnoj sredini

BANjALUKA - Učešćem u dvogodišnjem projektu “Misli o prirodi” i uspješnom realizacijom planiranih aktivnosti, Osnovna škola “Branko Ćopić” postala je sertifikovana eko-škola, čime je potvrđena opredijeljenost učenika i nastavnika za očuvanje životne sredine.

Kazala je to za “Glas Srpske” profesorica biologije i voditeljka ekološke sekcije u ovoj školi Milica Savić Knežević, ističući da ovu ustanovu od oktobra prošle godine krasi tabla sa natpisom eko-škola. Najveći podstrek da nastave u ovom smjeru dobila je, kako kaže, ekološka sekcija, koja je pokretačka snaga projekta.

- Obilježavanje važnih datuma redovna je aktivnost ekološke sekcije. Znajući da je sticanje znanja osnovni uslov za djelovanje u bilo kojoj oblasti života, akcenat stavljamo na edukaciju - rekla je Savić Knežević.

Ispričala je da su obilježili Dan hrane, 16. oktobar, kao i Dan voda, 22. mart, kada su članovi sekcije u holu škole učenicima nižih razreda govorili o vodi, značaju očuvanja i štednji ovog resursa.

- Učenici drugog, trećeg, četvrtog i petog razreda mogli su da nauče o značaju vode za živi svijet, kao i o sve većem problemu nedostatka pitke vode i njenom zagađivanju. Izveden je i eksperiment koji pokazuje kako se prečišćava voda u prirodi, kretanjem kroz slojeve zemljišta - kaže Savić Knežević. Dodala je da su đaci veoma zainteresovani za reciklažu.

- Najveće količine otpadnog papira iz škole, zahvaljujući saradnji koju je direktor Branka Špirić ostvarila sa preduzećem “Čistoća”, odvoze se na preradu. Akcijama prikupljanja rado se odazovu učenici, donoseći stari papir - rekla je Savić Knežević. Dodala je da odnedavno sakupljaju i plastične čepove. 

- Podržali smo humanitarnu akciju Udruženja oboljelih od epilepsije “Čep za hendikep”, pomoću koje će nabavljati ortopedska pomagala - kaže Savić Knežević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana