Đaci iz Srpskih toplica najbolji "Nušićevi hajduci"

Ilijana Božić
Đaci iz Srpskih toplica najbolji "Nušićevi hajduci"

SOKOBANjA - Učenica četvrtog razreda Osnovne škole "Branislav Nušić" Ana Radulović osvojila je nagradu "Mile vrabac" za najboljeg mladog interpretatora, a učenici ove škole prvu nagradu za učešće u kvizu znanja na manifestaciji "Nušićevi hajduci" u Sokobanji.

Talentovana mala pobjednica, devetogodišnja Ana Radulović, kazala je za "Glas Srpske" da je veoma srećna i uzbuđena zbog nagrade, a ponos i uzbuđenje nisu krili ni njeni drugari iz razreda.

- U komediji "Kirija", koju smo odigrali na manifestaciji, glumila sam siromašnu, ali srećnu djevojčicu Bosiljku. Uloga mi se svidjela, bilo mi je lijepo i zabavno dok sam glumila. U Sokobanji sam upoznala mnogo drugara - rekla je razdragana Ana. 

Ona je dodala da je i ranije glumila na školskim priredbama.

- Volim da pjevam, a voljela bih da se bavim i glumom. Od svih predmeta najviše volim srpski jezik i književnost - rekla je Ana i poručila djeci da učestvuju u sekcijama kako bi stekla nova znanja, ali i proširila krug prijatelja.

Učenik osmog razreda Danilo Grbić glumio je ministra u predstavi, a učestvovao je i u kvizu. Anđeli Gatarić pripala je uloga majke, a Nemanji Blaškoviću uloga oca. Predstava "Kirija", po djelu Branislava Nušića, namijenjena je djeci i na vrlo duhovit i edukativan način obrađuje odnose unutar jedne prosječne porodice. Otac porodice saznaje da će mu zbog neplaćanja računa i kirije sud oduzeti sve stvari iz kuće, ali on se ne predaje tako lako. 

Mali glumci kažu da su se sprijateljili sa učenicima iz Niša i da se s njima čuju putem telefona svaki dan. 
Sara Golubović i Stefan Galić, koji su učestvovali u kvizu o Nušićevom životu, ispričali su da im nije bilo teško da se pripreme, jer su znali da su znanje i brzina najvažniji za pobjedu.

Direktorica škole Stana Nikodinović-Mitrović istakla je da je riječ o manifestaciji koja je održana od 18. do 20. oktobra, u organizaciji "Nušić fondacije" u saradnji sa Turističkom organizacijom Sokobanje, te Srednjom školom "Branislav Nušić" i Narodnom bibliotekom "Stevan Sremac" iz tog grada.

- Naša škola je jedina iz Republike Srpske koja se predstavila u Sokobanji. Na manifestaciji je učestvovalo još pet škola, i to iz Urovice, Beograda, Smedereva, Donje Trnave i Rataja. Izvodili smo predstave po Nušićevim djelima. Ove godine novina je bilo takmičenje u poznavanju života i rada velikog pisca - rekla je Nikodinović-Mitrović.

Ona je istakla da, iako je put do Sokobanje bio veoma naporan, djeca nisu izgubila entuzijazam, želju i volju da daju sve od sebe i ostvare zapažen rezultat.

- Iz naše škole učestvovalo je devet učenika. Ova manifestacija ima veliki značaj, jer njegujemo ime i djelo ovog čuvenog književnika. Djeca se upoznaju i druže, te razmjenjujemo iskustva i ideje - rekla je Nikodinović-Mitrović, te dodala da su za ovaj uspjeh najzaslužnije nastavnica Svjetlana Tadić, koja vodi dramsku sekciju, i učiteljica Violeta Đekić.

 

Srdačni susreti 

Učiteljica Violeta Đekić istakla je da su u Sokobanji dočekani veoma srdačno te da se ovi susreti održavaju već deset godina.

- Neko vrijeme se nismo okupljali, da bismo prije dvije godine, kada je naša škola proslavljala 120 godina rada, ponovo pokrenuli inicijativu i počeli da se okupljamo kao i ranije - rekla je Đekićeva i dodala da je za nju i đake ovo bilo velika čast i zadovoljstvo.

Istakla je da je rad sa djecom blagoslov, te da su se za "Nušićeve hajduke" pripremali oko 15 dana, svakodnevno vježbajući. 

- Đaci su opravdali naša očekivanja, bili su besprijekorni i predstavili školu na najbolji mogući način - rekla je Đekićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana