Đaci iz Priječana neće ostati bez prevoza

Sanja Amidžić
Đaci iz Priječana neće ostati bez prevoza

Banjaluka - Za učenike iz naselja Priječani koji pohađaju nastavu u OŠ "Jovan Dučić" u Zalužanima neće biti prekidan vanlinijski autobuski prevoz.

Roditelji ovih učenika pribojavali su se da će njihova djeca ostati bez školskog autobusa jer, kako kažu, Ministarstvo prosvjete i kulture RS nije izmirivalo redovno svoje obaveze prema prezvozniku koji je zadužen za prevoz đaka.

Direktor preduzeća "Vinel" Nenad Vidović, čiji autobusi prevoze đake na relaciji Priječani - Zalužani, rekao je da prevoz đaka u školskoj 2014/15. godini nije doveden u pitanje.

- Djeca su najbitnija i prevoz učenika biće organizovan kao i u prvom polugodištu tako da roditelji nemaju razloga za strah - rekao je Vidović.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture su kazali da su za prevoz 30 učenika iz Priječana odobrena dodatna sredstva koja na mjesečnom nivou iznose 3.980 maraka.

- Isplata sredstava za prevoz učenika, kao i sve druge obaveze, usklađuju se dinamikom punjenja budžeta. Ulažemo sve napore kako bi kašnjenja u isplati bila svedena na minimum - saopšteno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću Ministarstva prosvjete i kulture RS. 

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani Nebojša Tojagić rekao je da su mještani zadovoljni prevozom đaka od petog do devetog razreda iz Priječana u Zalužane ali da je bilo straha kod roditelja da bi ova školska linija mogla biti ukinuta.

- Problem je nastao kada su majske poplave uništile most preko Vrbasa zbog čega su učenici išli kilometrima okolo presjedajući u dva autobusa kako bi došli u školu - objasnio je Tojagić.

On je dodao da učenicima takav način prevoza nije odgovarao zbog čega im je organizovan vanlinijski prevoz.

- Najbolje rješenje bila bi izgradnja porušenog mosta, ali kako stvari stoje do toga još neće doći - rekao je Tojagić i dodao da je izgradnja novog mosta jedan od glavnih prioriteta ovog naselja.

Poplave

U vrijeme majskih poplava na području mjesne zajednice Priječani uništen je viseći pješački most preko rijeke Vrbas koji je povezivao ovo i naselje Zalužani.

- Most je bio žila kucavica Priječana i najkraći put do škole osnovcima iz ovog naselja koji su više razrede pohađali u Zalužanima - rekao je Nebojša Tojagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana