»Divlji prevoznici« ostali bez tablica

Jasmina Perišić
»Divlji prevoznici« ostali bez tablica

Kneževo - Republička saobraćajna inspekcija nastavila je obračun sa “divljim” prevoznicima iz Kneževa i Ribnika i iz saobraćaja isključila još četiri automobila kojima je nelegalno obavljan prevoz putnika.

Glavni republički saobraćajni inspektor Danislav Drašković kazao je da su inspektori u posljednjih desetak dana na putu od Banjaluke prema Kneževu iz saobraćaja isključili tri vozila, dok je četvrto uhvaćeno u ilegalnom prevozu prema Ribniku.

- U Kneževu su sa dva automobila skinute tablice do okončanja sudskog postupka pred nadležnim sudom u Kotor Varošu, dok će u trećem slučaju biti vraćene vlasniku nakon što plati kaznu za prekršajni nalog - rekao je Drašković.

Dodao je da su jednom od prevoznika koji je nelegalno prevozio putnike za Kneževo još lani sa vozila skinuli tablice.

- Njega čeka sudski postupak, jer je ovo drugi put da toj osobi izričemo istu prekršajnu mjeru. Ovaj put je samo vozio drugo vozilo. Vozači drugih vozila koji su nelegalno prevozili putnike prema Kneževu u evidenciji se pojavljuju prvi put. Jedno vozilo bilo je slovenačkih registarskih oznaka i na takav slučaj do sada nismo naišli - kazao je Drašković.

Prevoznici koji imaju registrovane linije na pomenutim relacijama kažu da ih uništava konkurencija koja radi sa druge strane zakona. Ilegalni prevoznici dolaze na autobuska stajališta neposredno prije polazaka legalnih i vrbuju putnike.

- Na području Kneževa djeluje sedam nelegalnih prevoznika, od kojih trojica po nekoliko puta dnevno prevoze putnike na relaciji Banjaluka - Kneževo, što legalnim prevoznicima i državi pričinjava ogromnu štetu. Preduzeće “Transport” iz Kneževa zbog nelegalnog prevoza godišnje izgubi i do 150.000 maraka  - kazao je zamjenik direktora ovog preduzeća Predrag Veleušić.

On je dodao da propisi koji regulišu ovu oblast ne daju veliku mogućnost za rješenje ovog problema zbog čega je neophodna njihova izmjena.

Kontrole i kazne

Saobraćajni inspektori nastaviće da sprovode akcije protiv nelegalnog prevoza, a akcenat će biti stavljen na opštine za koje imaju informacije da je taj vid prevoza najizraženiji poput Kneževa, Mrkonjić Grada, Šipova, Ribnika i drugih.

- Inspektori već duže vrijeme rade na suzbijanju nelegalnog prevoza. Zahvaljujući tome na relaciji Banjaluka - Mrkonjić Grad situacija je znatno popravljena - kazao je Danislav Drašković i dodao da se kazne za nelegalan prevoz kreću od 500 do 1.500 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana