Divlja deponija u ulici Frana Supila širi se noću

Aleksandar Stojanović
Divlja deponija u ulici Frana Supila širi se noću

BANjALUKA - Nesavjesni pojedinci mjesecima odlažu stare televizore, kauče, automobilske gume i ostali krupni otpad na privatnoj parceli u ulici Frana Supila, čiji stanovnici, ogorčeni takvim ponašanjem, apeluju na vlasnika ili nadležne da uklone smeće.

Parcela se nalazi iza tržnog centra “Delta planet” u koji svakodnevno dolazi veliki broj građana, ali i posjetilaca iz različitih krajeva, što, prema mišljenju žitelja, ostavlja ružnu sliku o tom dijelu grada.

Nije poznato kako su se tako velike količine otpada tu našle, ali pretpostavlja se da su nesavjesni pojedinci iskoristili priliku da ga bacaju jer je riječ o parceli koju niko ne koristi.

Mještani koji žive u blizini ističu da su se prve količine smeća pojavile već prošle godine, ali da je sada napravljena divlja deponija.

- Iako je ta parcela od nas udaljena oko 100 metara, slika je zaista ružna. U blizini je i oronuli objekat, tako da nam nije svejedno da djecu samu puštamo da prolaze tuda. Smeće najčešće ostavljaju noću, tako da ne znamo ko su ti nesavjesni pojedinci. Nama su ruke vezane, jer parcela je privatna, ali bilo bi dobro da vlasnik zemljišta makar postavi ogradu oko imanja - kazao je jedan od žitelja ulice koji nije želio da mu navodimo ime.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove kazali su da je riječ o privatnoj parceli preduzeća “Kendi trejd”, te da čišćenje privatnih površina nije u njihovoj nadležnosti.

- U ovakvim slučajevima, zajedno sa radnicima “Čistoće” izlazimo tek po nalogu komunalne policije, koja jedina može naložiti čišćenje otpada. Vjerujemo da će komunalni policajci izaći na teren po prijavi. Dalja procedura je takva da mi po njihovom nalogu pristupamo čišćenju terena, nakon čega se račun dostavlja vlasniku parcele - kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Oni ističu da ovo odjeljenje radi sve na borbi protiv divljih deponija, te da su u proteklom periodu na nekoliko mjesta postavili i kamere s ciljem suzbijanja odlaganja krupnog otpada.

- Međutim, kamere ne smijemo postaviti na privatnu parcelu i ne možemo preventivno djelovati. Ovim putem apelujemo na sve građane da ne odlažu krupni otpad na mjestima koja nisu predviđena za tako nešto, a na vlasnike privatnih parcela da svoja zemljišta redovno održavaju - kazali su iz odjeljenja.

Iz preduzeća “Kendi trejd” nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Kazne

Kazne za nepropisno odlaganje otpada za pravno lice kreću su od 500 do 7.000 KM, dok je za odgovorno lice u preduzeću kazna od 200 do 1.800 KM.

-  Građani kao fizička lica mogu biti kažnjeni sa 100 do 1.000 KM, dok je kazna za samostalne preduzetnike od 200 do 1.000 KM - kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana