Direktor vrtića ispit za koaliciju

Vesna Popović
Direktor vrtića ispit za koaliciju

Banjaluka - Socijalistička partija traži da vršilac dužnosti direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje bude kandidat kojeg predloži ova stranka. Takav zahtjev biće upućen gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću!

Na ovaj korak socijalisti su se odlučili nakon što prijedlog odluke o raspisivanju konkursa za izbor direktora gradskih vrtića nije dobio potrebnu većinu na sjednici Skupštine grada u četvrtak. Za novi, treći po redu konkurs bilo je deset od 21 prisutnog odbornika. Dva su bila protiv, pet uzdržano, dok ostali nisu glasali.

Kako nezvanično saznaje "Glas Srpske", socijalisti čekaju odluku Gavranovića da li će kandidata SP-a imenovati za vršioca dužnosti direktora vrtića jer će navodno od nje zavisiti opstanak vladajuće koalicije u gradu, ali i eventualna podrška mogućem zajedničkom kandidatu na predstojećim lokalnim izborima.

Dio odbornika vladajuće koalicije, koju čine SNSD, DNS i SP, nije ni prisustvovao ovoj tački dnevnog reda, a ostao je suzdržan, pa je prijedlog odluke o raspisivanju konkursa ostao bez potrebnog broja glasova da bi bio usvojen.

Prema koalicionom dogovoru, ovo direktorsko mjesto pripalo je socijalistima, ali je na poziciji direktora već godinama kadar SNSD-a Nataša Radulović. Na prethodna dva konkursa za direktora ove javne ustanove bila je predložena Bosiljka Bošnjak iz SP-a, ali u oba slučaja njeno imenovanje nisu podržali odbornici Skupštine grada.

Predsjednik Povjereništva Gradskog odbora SP-a Banjaluka Radenko Komljenović rekao je da mu je nepoznato zašto Skupština grada nije raspisala novi konkurs za direktora vrtića.

- One koji nisu glasali za tu odluku treba pitati zašto su tako postupali - rekao je kratko Komljenović.

Socijalistička partija ima dva odbornika u Skupštini grada. Mira Galić, koja figurira za pomenutu poziciju, nije željela da komentariše glasanje koalicionih partnera o ovom pitanju. Ni njen stranački kolega Milan Milaković nije prisustvovao sjednici kada se odlučivalo o raspisivanju konkursa za izbor direktora Centra za predškolsko vaspitanje.

- Nakon pauze u 13 časova napustio sam zasjedanje i ne znam šta se dešavalo - kazao je Milaković.

Iz SNSD-a u petak nismo uspjeli da dobijemo stav o ovom pitanju. Šef kluba odbornika ove stranke Duško Račić nije se javljao na telefon, a drugi odbornici nisu željeli da se izjašnjavaju.

Šef kluba DNS-a Boran Bosančić rekao je da ne zna zašto ova tačka nije dobila potrebnu većinu.

- Ova pozicija je pripala socijalistima i DNS je glasao za raspisivanje konkursa. Zašto pojedinci iz pozicije nisu podržali ovu tačku stvar je odnosa SNSD-a i SP-a - kazao je Bosančić.

Odbornik SDS-a Đorđe Umićević smatra da prijedlog nije dobio podršku jer se očigledno pojedinci iz pozicije nisu slagali da se ponovo pokrene konkurs.

Tehnički problemi

Nastavak zasjedanja Skupštine grada pratili su i tehnički problemi. Zbog pada sistema na pojedinim tačkama ručno su brojani glasovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana