Dimi se na sve strane, a kažnjena tri pušača

Jasmina Perišić
Dimi se na sve strane, a kažnjena tri pušača

Banjaluka - Zbog pušenja cigareta na javnim mjestima ove godine kažnjena su svega tri lica iako je zdravstvena inspekcija izvršila 147 kontrola.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave navode da su tri prekršajna naloga ispisana licima koja su cigarete konzumirala u salonu za njegu i uljepšavanje, kao i u ugostiteljskim objektima u kojima se služi hrana. 

- Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima najčešće se krši u ugostiteljskim objektima u kojima nije obezbijeđena posebna prostorija za pušače - rekli su u ovom odjeljenju.

Navode da je za kontrolu mjesta u kojima se ne poštuju odredbe navedenog zakona zadužena gradska zdravstvena inspekcija.

- Ona je nadležna za kontrolu zabrane pušenja u vaspitno-obrazovnim ustanovama, zatim u ustanovama za smještaj i boravak učenika i studenata, ugostiteljskim objektima u kojima se priprema, prodaje i uslužuje hrana, te objektima za pružanje higijenskih usluga, njegu i uljepšavanje lica i tijela - objasnili su u odjeljenju.

Ističu da su kazne za ovaj prekršaj različite, a kreću se od 100 do 15.000 KM.

- Ukoliko zateknemo pojedinca koji konzumira duvan na javnom mjestu, za taj prekršaj plaća kaznu u iznosu od 100 KM  - rekli su u odjeljenju.

Pa iako ove kazne mogu dostići i do 15.000 KM, čini se da se one ipak nedovoljno primjenjuju u praksi. Svjedoci smo da je Zakon o zabrani pušenja očigledno još jedno mrtvo slovo na papiru, a ni strah od kazni kod stanovnika ne igra veliku ulogu.

Banjalučanin Bogdan Petrović ističe da je apsolutni protivnik konzumiranja duvanskih proizvoda.

- Pobornik sam zdravog života. Ne volim da uđem u bilo koju prostoriju, nebitno da li je to kuća ili kafana, gdje se osjeti duvanski dim. Da se ja pitam, Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima bih strože primjenjivao, a cijene cigareta bi bile enormno visoke. Interesantno je da se dimi na sve strane a da su, po onom što sam od vas doznao, ispisane svega tri kazne. To je, po meni, malo - kazao je Petrović.

Njegova sugrađanka Saška Stanić smatra da strastveni pušači imaju problem, a da se teško odviknuti od duvana.

- Kod primjene zakona treba biti svjestan da mi nismo Evropa i da je najlakše kopirati napredne zemlje kada građane treba udariti po džepu. Malo li je što nam svake godine povećavaju  cijene cigareta, još nam treba i da plaćamo kazne za pušenje na javnom mjestu - kazala je Stanićeva.

Zabranjena mjesta

Pušenje nije dozvoljeno u vaspitno-obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, ustanovama za boravak učenika, državnim, administrativnim, pravosudnim i kulturnim ustanovama, kao i ugostiteljskim objektima u kojima se služi hrana. Duvan se ne smije konzumirati ni u vozilima javnog saobraćaja, fabrikama, preduzećima, bankama, poštama, prodavnicama, ali ni u objektima u kojima se organizuju igre na sreću te uljepšava lice i tijelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana