Digitalizacija uvodi red u rad gradske Skupštine: Elektronske sjednice bez “šetanja” papira

Aleksandar Stojanović
Digitalizacija uvodi red u rad gradske Skupštine: Elektronske sjednice bez “šetanja” papira

Digitalizacija rada gradske Skupštine, koja je u toku, omogućiće brži i efikasniji rad, ali i bolju kontrolu prisustva odbornika na zasjedanjima parlamenta grada.

Digitalizacija podrazumijeva da se sjednice gradskog parlamenta pripremaju i vode isključivo elektronskim putem, umjesto na dosadašnji način, uz pomoć brojne papirologije, koja je “šetala” od službe do službe.

Iz Sekretarijata Skupštine grada su “Glasu Srpske” kazali da je pri kraju prva faza ovog projekta. Skupština je, sa Inovacionim centrom Banjaluka, aplicirala za sredstva američke ambasade u BiH od 35.000 KM.

- Odbornici će od sada morati da sve što rade i registruju, odnosno odjave elektronski, tako da ćemo imati više podataka o njihovim aktivnostima, što će i građanima dati bolji uvid u rad onih koji ih predstavljaju - kazali su iz Sekretarijata.

Kao najveću prednost ove inovacije izdvajaju bolje praćenje prisustva odbornika, koji, iako se sjednice održavaju samo jednom mjesečno, često nisu u sali za vrijeme rasprava ili glasanja o bitnim odlukama.

Upravo nedolasci pojedinih odbornika bili su jedna od glavnih tema na decembarskom zasjedanju, kada je dnevni red usvojen glasovima opozicije. Gradonačelnik Igor Radojičić je tada naglasio da niko nema ovlašćenje da zbog toga kazni odbornike, jer njihov mandat pripada biračima.

- Naravno da nije korektno da pojedini odbornici izostaju, ali većina ih ima opravdan razlog. Ipak, na kraju odlučuju birači, koji na sljedećim izborima imaju pravo da ne daju glas tim pojedincima - kazao je tada gradonačelnik.

Iz Sekretarijata kažu da su na posljednjoj sjednici odsustvo najavila četiri odbornika, ali da “ne postoji mogućnost da se prati ko izlazi i ulazi u salu tokom sjednice, zbog čega nemaju podatke koji odbornici nisu prisustvovali glasanju o dnevnom redu”.

- Praćenje svih navedenih podataka trenutno se vrši putem skraćenih zapisnika sa sjednica, a proces digitalizacije rada Skupštine omogućiće detaljnije praćenje svih aktivnosti tokom zasjedanja - kazali su iz Sekretarijata.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić je ranije izjavio da očekuje da će nakon digitalizacije biti smanjeni troškovi pripremanja i vođenja sjednica.

- Taj softver će nam omogućiti da sve to obavimo brže i bez papira elektronskim putem - kazao je Talić.

Kazne

Iz Sekretarijata Skupštine istakli su da tokom ovog mandata nije bilo odbornika sa većim brojem izostanaka te da su oni, i kad je do njih dolazilo, uvijek bili opravdani.

- Shodno tome, u skladu sa odlukom o odborničkom dodatku odbornicima Skupštine grada i naknadama članovima radnih tijela, nije bilo ni umanjenja njihovih prihoda - kazali su iz Sekretarijata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana