"Depot" povukao raskid ugovora sa "Čistoćom": Dogovoren nastavak izgradnje sanitarne kasete

Miloš Vasiljević
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Preduzeće "Depot", koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima, juče je povuklo raskid ugovora sa "Čistoćom", a osim toga, nazire se i rješenje problema u vezi sa proširenjem sanitarne kasete na deponiji Ramići.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" tehnički direktor "Depota" Milenko Jaćimović te rekao da su predstavnici "Depota", "Čistoće" i Gradske uprave imali do sada najkonstruktivniji razgovor, od kojeg će najviše koristi imati građani, jer će biti napravljeno više mjesta za odlaganje smeća, koje svaki dan na ovu deponiju stiže iz Banjaluke, ali i okolnih gradova i opština. Dogovor tri strane, "Depota", "Čistoće" i Gradske uprave kao medijatora, kaže Jaćimović, ide u željenom pravcu. 

"Pomaci su vidljivi kada su u pitanju sami kapaciteti, ali i dinamika priliva naplaćenih sredstava "Depotu". Juče smo povukli raskid ugovora prema "Čistoći", a na prijedlog gradskog menadžera Bojana Kresojevića oba preduzeća prihvatila su dinamiku izmirenja dosadašnjih potraživanja prema "Depotu". 

Odmah smo juče i intenzivirali rad" rekao je Jaćimović.

"Glas Srpske" ranije je pisao da na deponiji u Ramićima mjesta za odlaganje smeća ima samo do kraja ovog mjeseca. 

Jaćimović napominje da su našli kompromis u vezi sa nastavkom izgradnje sanitarne kasete. Kako kaže, prva faza završena je još 2014. godine, a sada je na redu druga faza. 

"Na sastanku smo se dotakli mnogo tema, a jedan od gorućih problema koji smo kandidovali jeste odlaganje otpada i izgradnja sanitarne kasete. Gradski menadžer preuzeo je na sebe da što hitnije za istim stolom budu gradonačelnik Draško Stanivuković i većinski vlasnik "Čistoće" i da bude postignut dogovor da se odblokira patpozicija kada je u pitanju nastavak izgradnje sanitarne kasete, te da će se to uskoro desiti" rekao je Jaćimović.

On dodaje da ovdje nisu važni ni "Depot" ni "Čistoća", već je prijetila ekološka katastrofa.

"Ovdje se radi o tome da se prostorni kapaciteti smanjuju do te 
mjere da već moramo krenuti u izgradnju, tačnije u proširenje. Našli smo kompromis, a u narednom periodu svaka strana treba da sa svog aspekta i realizuje obećano" rekao je Jaćimović.

I gradski menadžer kaže da je između "Depota" i "Čistoće" postignut kompromis, ali i da će uskoro posjetiti deponiju te se na licu mjesta uvjeriti u postojeće stanje.

"O pitanju visine duga "Čistoće" razgovarali smo sa direktorom ovog preduzeća i uz podršku grada obezbijedili smo da taj dug svede na razumnu mjeru. Uz to, da se nastave razgovori u vezi sa izradom sporazuma. Istina je da Gradska uprava nema upravljačku nadležnost direktno kod ovih preduzeća. Ove sedmice obići ću regionalnu deponiju Ramići" rekao je Kresojević za "Glas Srpske".

Pregovori

Bojan Kresojević rekao je da je od strane Skupštine grada imenovan predstavnik grada u Skupštini "Depota", ali da on ne prati instrukcije gradonačelnika. 

"Većinski vlasnik "Čistoće" je privatni akcionar, što znači da grad može indirektno pregovaračkim sposobnostima da utiče na rješavanje ovog problema. Nastavićemo još aktivnije pregovore sa upravljačkom strukturom kako da dođemo do rješenja, da se mogu izvoditi radovi prije nego što se imovinsko pitanje između "Depota" i "Čistoće" trajno riješi" rekao je Kresojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana