DEMOS: Nastaviti izgradnju spomen-obilježja borcima

Srna
DEMOS: Nastaviti izgradnju spomen-obilježja borcima

BANjALUKA - Predsjedništvo banjalučkog Gradskog odbora DEMOS-a smatra da izgradnja centralnog spomen-obilježja borcima Vojske Republike Srpske u centru Banjaluke treba da se nastavi i da bude završena što prije na lokaciji koja je određena u februaru, uz koordinaciju sa relevantnim institucijama Republike Srpske i uz učešće boračkih organizacija.

Iz Gradskog odbora DEMOS-a saopšteno je da izgradnja spomenika ne smije da se pretvori u političku svađu, jer je sramota da ne postoji spomenik onima koji su herojski živote dali, braneći Republiku Srpsku.

Iz DEMOS-a su istakli da postoje i druge adekvatne lokacije u Banjaluci za izgradnju centralnog spomen-obilježje, kao što je prostor između studentskog kampusa i tržnog centra “Delta”, ali da je teško sada sve vratiti na početak imajući u vidu da su već usvojene izmjene regulacionog plana, da je završen konkurs za idejno rješenje, da su dobijeni lokacijski uslovi i da su počeli radovi.

-Podržavamo inicijativu da se održi sjednica Skupštine grada, kako bi se razmotrila i pojasnila sporna pitanja i otklonili eventualni tehnički propusti, te da se u spomen-sobu, koja će biti sastavni dio kompleksa centralnog spomen-obilježja, uvrste i borci Vojske Republike Srpske Krajine koji su, takođe, učestvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu - navode iz banjalučkog Gradskog odbora DEMOS-a.

Iz Gradskog odbora DEMOS-a su poručili da inicijativa za održavanje referenduma u vezi sa lokacijom centralnog spomen-obilježja borcima Vojske Republike Srpske nije opravdana, imajući u vidu da je to pitanje riješeno ranijom izmjenom regulacionog plana, te da je nedopustivo da pitanje poginulih boraca bude politička tema.

Iz Gradskog odbora DEMOS-a Banjaluka ističu da je ovo tema kojom treba da se bave republičke institucije i boračke organizacije Republike Srpske, proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana