Delegacija banjalučkog Udruženja logoraša posjetiće Jajince i Staro Sajmište

Srna
Delegacija banjalučkog Udruženja logoraša posjetiće Jajince i Staro Sajmište

BANjALUKA - Delegacija banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata u srijedu, 15. novembra, posjetiće Memorijalni park Jajince i Spomen-kompleks Staro sajmište kod Beograda, najavila je predsjednica Udruženja Dobrila Kukolj.

Kukoljeva je poručila da mlade generacije u Republici Srpskoj nikada ne smiju zaboraviti žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, kao i u drugim logorima.

- Savremeni svijet više ne smije dozvoliti da se potegne zarđali nož i malj na nevine ljude, žene i djecu bilo koje vjere, nacije i rase. Mlade generacije u Republici Srpskoj treba da njeguju kulturu sjećanja da se zlo počinjeno nad Srbima i ostalima u Jasenovcu i drugim logorima nikada ne zaboravi i ne ponovi - naglasila je Kukoljeva.

Kukoljeva je kazala da delegacija ovog banjalučkog udruženja sutra putuje u Beograd na poziv beogradskog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata. Dodala je da će logoraši sutra posjetiti grob blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla.

Prema njenim riječima, posjeta Memorijalnom parku Jajinci predviđena je za srijedu u devet časova, a Spomen-kompleksu Staro sajmište u 11.30 časova.

Nacistički logor na Starom sajmištu formiran je u decembru 1941. godine i kroz njega je do kraja jula 1944. godine prošlo više od 30.000 ljudi, od kojih je oko 11.000 ubijeno. Logor na Starom beogradskom sajmištu bio je najveći njemački logor, ne samo u okupiranoj Srbiji, već i na jugoistoku Evrope.

U Jajincima je za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu strijeljano gotovo 80.000 osoba svih nacionalnosti, najviše srpske.

Prema raspoloživim podacima, strijeljanja u Jajincima počela su 15. jula 1941. kada je pogubljena prva grupa osuđenih Jevreja. Od tada, pa sve do početka uklanjanja njemačkih tragova zločina u Beogradu, strelište u Jajincima bilo je mjesto gdje je za vrijeme okupacije strijeljano najviše osuđenika u cijeloj Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana