Davidović: Nastavak podrške licima sa Daunovim sindromom

Srna
Davidović: Nastavak podrške licima sa Daunovim sindromom

BANjALUKA, 9 - Ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je danas da će resorno ministarstvo nastaviti da podržava rad Daun sindrom centra Banjaluka.

"Za ove mlade ljude to mnogo znači i zbog toga svi kao pojedinci i kao društvo treba da im pružimo podršku", rekla je Davidovićeva novinarima u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ u Banjaluci, gdje su lica za Daunovim sindromom odigrale predstavu "Roko i Cicibela".

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić izrazio je zahvalnost licima sa Daunovim sindromom što su ga izabrali za svog ambasadora.

"Oni se ne predaju - plešu, pjevaju, glume, pišu pjesme. Naš zadatak je da im u tome pomognemo i omogućimo da to lakše rade i da učimo od njih. Od kada sam sa njima, potpuno drugačije gledam na svijet i vrijednosti oko nas", rekao je Đajić.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić rekao je da je ono što se može naučiti od glumaca je svjesnost i samopouzdanje.

"Glumci na sceni jačaju partnerske odnose, a time i svoje samopouzdanje. To je ono što je poljuljano kod osoba sa Daunovim sindromom, ali na ovaj način oni jačaju samopouzdanje, jer prepoznaju da imaju potencijal", rekao je Jelić.

Predstava simbolizuje priču o ljubavi koja je svuda oko nas, govori o dvoje mladih ljudi koji su živjeli od ljubavi i nažalost tako mladi i umrli, priča je po istinitom događaju.

Režiju i dramaturgiju potpisuje David Jelić /student Filmske i TV režije, pomoćnik režisera dokumentarnog filma "Neki novi Brodvej"/, scenograf i kostimograf je Zdravka Jelić, a pomoćnik režisera Vanja Omerkadić, defektolog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana