Daun sindrom centru Banjaluka stigla pomoć nakon poplave

Katarina Šaponja
Daun sindrom centru Banjaluka stigla pomoć nakon poplave

Korisnicima Daun sindrom centra obezbijeđen je alternativni smještaj u banji Vrućici, a za izvođenje vježbi ustupljena im je multimedijalna sala, nakon što su prostorije tog centra poplavljene zbog pucanja kanalizacione cijevi na gradilištu u neposrednoj blizini.

Ambasador osoba sa Daunovim sindromom i direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić obećao je juče i sanaciju poplavljenog objekta, istakavši da njihova agonija traje već pet dana.

- Djeca su tužna jer ne mogu da nastave sa svojim redovnim aktivnostima, zbog čega sam sa rukovodstvom banje Vrućice dogovorio privremeno rješenje - rekao je Đajić.

On je ukazao da se centar obraćao nadležnim gradu, ali da o tom pitanju još ništa nije urađeno.

- Ne želimo da ulazimo u to ko je kriv, bile su razne komisije i inspekcije koje su radile svoj posao i one će to utvrditi - kazao je Đajić te apelovao na sve humane ljude da se uključe, da bi prostorije ovog centra što prije bile osposobljene i kupljena nova oprema.

To bi, istakao je on, djeci vratilo osmijeh na lice. 

Direktor Daun sindrom centra Zoran Jelić zahvalio je za ukazanu pomoć u najtežim trenucima, istakavši da je Đajić uvijek uz korisnike tog centra.

- Sva voda iz kanalizacije se izlila u naš centar preko noći, bila je viša od 40 centimetara, a to je tek ujutru primijećeno kada je počela izlaziti na ulazna vrata - rekao je Jelić.

Kako kaže, šteta je velika, ali je najveća ona moralna, jer je navela osobe sa Daunovim sindromom da se pitaju da li to opet znači da ostaju kod kuće.

- Pričinjena šteta iznosi više od 20.000 KM, a još čekamo da stručnjaci pogledaju da li je sva oprema koja je bila na podu oštećena - kazao je on.

Prema njegovim riječima, cilj je da osamostale osobe sa Daunovim sindromom da prođu kroz ovo sve i da na taj način jačaju samopouzdanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana