Danjko: Neophodno čipovanje radi smanjenja broja pasa lutalica

Srna
Danjko: Neophodno čipovanje radi smanjenja broja pasa lutalica

BANjALUKA - Napušteni psi lutalice predstavljaju veliki problem današnjice, zbog čega je potrebno da lokalne zajednice što prije uvedu čipovanje pasa, kako bi se ovaj problem riješio na adekvatan način, rekao je Srni predsjednik Skupštine Kinološkog saveza Republike Srpske Siniša Danjko.

Danjko je istakao da je Međunarodni dan pasa, koji se obilježava sutra, prilika da se pozove cijelo društvo na odgovorno ponašanje prema ovim, ali i svim drugim životinjama.

“Nažalost, neodgovorne pojedince, koji uzmu, pa ostave psa nezbrinutog, možemo samo kaznom navesti da se ponašaju odgovorno”, rekao je Danjko.

On je pozvao sve gradonačelnike i načelnike opština u Republici Srpskoj da pokažu senzibilnost prema psima, te pokušaju da na ovaj način riješe problem pasa lutalica.

Kada je riječ o zaštiti zdravlja pasa, Danjko je naveo da su veterinarske ambulante u Republici Srpskoj dobro opremljene, te da imaju sve neophodne lijekove i metode za liječenje čistokrvnih rasa pasa, ali i mješanaca.

Danjko je napomenuo da građani, prije nego što kupe određenu rasu psa, mogu da se u Kinološkom savezu Republike Srpske raspitaju i dobiju sve potrebne informacije o karakteristikama određene vrste, kao i potrebnim uslovima za pravilan rast i razvoj.

“Na našoj strani je veliko iskustvo i možemo pomoći kako bi budući vlasnici dobili pravu informaciju o određenoj rasi. Možemo da riješimo sve nedoumice poput toga da li je određenoj rasi potrebno dvorište, kuća, koja je namjena psa, te koji su to kvalitetni odgajivači kod kojih mogu kupiti štene. Potrebno je samo da nam se obrate”, rekao je Danjko.

On je istakao da budući vlasnici pasa ne treba da se vode raznim reklamama, popularnim filmovima i da ne treba na osnovu toga da odlučuju koju rasu psa da kupe.

Danjko je naglasio značaj organizovanja izložbi pasa, koje su u Republici Srpskoj održavaju na zavidnom nivou.

“Svake godine imamo i sve veći broj učesnika iz Republike Srpske, BiH, ali i regiona, što ide u prilog tome da su izložbe cijenjene. Nažalost, vanredna situacija izazvana virusom korona dovela je do toga da smo morali otkazati sve manifestacije, jer sve one okupe od 100 do 300 pasa, sa kojima dolazi nekada i tri puta više ljudi”, rekao je Danjko.

Sutra se obilježava Međunardni dan pasa, prema inicijativi aktiviste Kolin Pejdž, kojom je željela podignuti svijest o boljoj brizi za ove dragocjene životinje i svijest o tome koliko psi mogu biti vrijedni u čovjekovom životu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana