Dan pobjede: U Banjaluci prikazani filmovi o Drugom svjetskom ratu

Srna
Dan pobjede: U Banjaluci prikazani filmovi o Drugom svjetskom ratu

BANjALUKA- U Banjaluci je, povodom Dana pobjede, prikazano sedam kratkometražnih filmova o temi Drugog svjetskog rata u organizaciji Udruženja Rusa u Republici Srpskoj “Romanovi” i Ruskog kulturnog centra “Ruski mir”.

“Slobodarski narodi veliku pobjedu u Drugom svjetskom ratu izvojevali su ogromnim patriotizmom, junaštvom i žrtvovanjem. Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najsvjetlijih datuma u istoriji čovječanstva”, istaknuto je na sinoćnjoj projekciji filmova.

Autori filmova su studenti i samostalni reditelji, a projekciju je pratilo predavanje istoričara Borisa Gavrića o kapitulaciji Trećeg rajha.

Fondacija za socijalnu podršku stanovništvu “Most generacija” od 2013. godine realizuje projekat filmskog festivala kratkih filmova o Drugom svjetskom ratu “Pauza za film”.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana