Da li su banjalučke škole na vrijeme pripremile ogrev?

Katarina Šaponja
Da li su banjalučke škole na vrijeme pripremile ogrev?

BANjALUKA - U većini područnih osnovnih škola sve je spremno za nadolazeću sezonu grijanja te će i ove godine mališani predstojeće hladne dane provoditi u toplim učionicama.

Direktorica osnovne škole “Jovan Dučić” u Zalužanima, Priječanima i Kuljanima Rankica Pušić istakla je da su spremno dočekali zahlađenje te svakog trenutka mogu nesmetano početi sa grijanjem.

- Temperatura u učionicama je oko 20 stepeni te još nema potrebe da ložimo. Svaki dan obilazim učionice i niko se još nije požalio na hladnoću - rekla je Pušićeva i dodala da će, ukoliko bude hladno, i prije početka grijne sezone u oktobru početi sa loženjem.

Kada je riječ o renoviranju škole tokom ljetnog raspusta, ističe da je u centralnoj školi u Zalužanima saniran pod u četiri učionice.

- Renoviran je i dio fiskulturne sale u toj školi, a sređen je i produženi boravak u područnoj školi u Kuljanima - navela je Pušićeva i dodala da kroz donacije obezbijedi dosta radova na školama u toku godine.

Direktor OŠ “Miloš Crnjanski” Nikola Radulović rekao je da je i u toj školi sve pripremljeno za zimu te da se u  centralnoj školi na Petrićevcu  griju na lož-ulje, dok u područnoj školi u Motikama koriste drva kako bi zagrijali prostorije.

- Imamo rezervoare u kojima ostane ulja da se prezimi te pred Novu godinu naručim novo, a u Motikama su drva već nabavljena - pojasnio je Radulović.

Prema njegovim riječima, temperaturu mjere svakodnevno i zasad nema potrebe za loženjem, ali čim temperatura padne ispod 18 stepeni, mogu početi sa grijanjem. 

- Grijanje nam nije problem, ali nam je neophodna nadogradnja centralne škole jer imamo ogroman broj učenika - kazao je on i dodao da su resornom ministarstvu poslali taj projekat i očekuju da će to uskoro biti završeno.

Direktor OŠ “Sveti Sava” Miroslav Popržen rekao je da se i centralna škola na Laušu, kao i područna u Pavlovcu griju na ugalj.

- Sve je spremno, ali još nismo počeli sa grijanjem. Obilazim učionice i još nije toliko hladno - rekao je Popržen i dodao da će naložiti i prije grijne sezone ukoliko bude potrebno.

Popržen navodi da tokom raspusta velikih renoviranja nije bilo, ali su okrečili i pripremili učionice te namontirali dva klima-uređaja.

- Očekujemo da nam uskoro ministarstvo odobri sanaciju dijela krova koji prokišnjava na centralnoj školi - pojasnio je Popržen.

Grijalice

U OŠ “Vojislav Ilić” u Krupi na Vrbasu istakli su da im je ostalo uglja od prošle godine, te da je u toku tender za novu nabavku.

- Prvačićima smo uključili grijalice da im ipak malo zagrijemo učionice jer su to mala dječica. Međutim, nije još toliko hladno u školi bez obzira na zahlađenje napolju - kazali su iz ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana